A bozótba akadt kos

Közzétette:

 

 

Az 1920-as években Sir Leonard Woolley angol régész figyelemre méltó, Kr. e. 26/25. századi sírokat tárt fel Urban (a mai Irakban). A jókora temető legtöbb sírja egyszerű gödör volt, de akadt köztük 16 dongaboltozatú sírkamra is, s némelyikből oldalfolyosókon át továbbiak nyíltak. A kamrákban díszes koporsókat helyeztek el, ezért Wolley ezeket királysíroknak gondolta. Az egyiknek igen gazdag berendezése is volt, közte szép aranysisakkal és két aranytállal, melyeken a „Meszkalamdug” felirat állt; ő volt Ur egyik legkorábbi királya. A másikban pecsétet találtak „Puabi királynő” felirattal. Ezeknek a síroknak a dísztárgyai nagy vagyonról és kivételes művészi leleményről tanúskodtak. Különleges importanyagokból: aranyból, ezüstből, lazúrkőből, indusi karneolból és finomabb kövekből készültek. Nemcsak edények és ékszerek voltak közöttük, hanem állatfejes lírák, egy mozaikdíszes játéktábla, szamarak vontatta szán és aranyozott bútordarabok is. Némelyiket azért temették el az elhunyttal, hogy a túlvilágon is használhassa, másokkal a félelmetes alvilági istenek jóindulatát akarták elnyerni, hogy a túlvilági élet örömteli legyen. A sírkamrába az előkelő halott mellé másokat is temettek, akiket feláldoztak: Puabi sírjában 26 ilyen tetemet találtak, a Woolley által Nagy Sírgödörnek nevezettben pedig 74-et. Elhelyezésük és a melléjük temetett tárgyak alapján inasok, őrök, zenészek, szolgálók lehettek, a legtöbbjük nő. Woolley szerint ezek önként szálltak a sírba gazdájukkal együtt, ám újabb vizsgálatok szerint némelyiküket biztosan megölték egy tarkóra mért ütéssel; az viszont nem biztos, hogy mindegyiküket feláldozták.
A rejtélyt növeli, hogy egyetlen másik mezopotámiai sírban sem találtak hasonló áldozatokat.

Ur-lant-2_kicsi

Bikafejes líra
Némelyik szolgálólány mellé fából készült lírát temettek, melynek dobozát lazúrkővel,kagylóval és arannyal kirakott állatfej díszítette (többnyire bikáé vagy tehéné).

Ur-kecske(1)_kicsi

Sumer jelenet

A táblán álló szobrot Woolley „Bozótba akadt kos”-nak nevezte el, mert Ábrahám és Izsák bibliai jelenetére emlékeztette (1 Móz 22,13), noha valójában nem kost, hanem egy virágzó bokrot legelő kecskebakot ábrázol, aminek Sumerban jelképes értelmet tulajdonítottak. A Nagy Sírgödörben két ilyet találtak.

Forrás: Az emberiség története (22-23. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s