Budapest és Krakkó a középkorban

Közzétette:

 

 

Új időszaki kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban című tárlatot 2016. március 19. és július 24. között tekinthetik meg érdeklődők.

 

krakko

 

A „Közös úton – Buda-Pest és Krakkó a középkorban” című kiállítás két intézmény, a Budapesti Történeti Múzeum és a Muzeum Historyczne Miasta Krakowa (Krakkói Várostörténeti Múzeum) együttműködésének eredményeként jött létre, amely a két város dinamikus fejlődését ismerteti a 9-10. századtól kezdve a 17. század elejéig. A budapesti kiállítás a 2016-2017. évi lengyelországi Magyar kulturális évad beharangozó eseménye, amely jövőre Krakkóban kerül megrendezésre. Krakkó és Budapest középkorát, úgy mutatja be a kiállítás, hogy rávilágít a közös folyamatokra és eseményekre, valamint azokra a személyiségekre, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak. Amint a kiállítás címe is jelzi, olyan mintha két, egymáshoz közel vezető utat követnénk, amelyek időnként találkoznak, időnként eltávolodnak egymástól. A kiállítás vezérfonala e közös út mentén vezet.

Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak, melyeket Nürnberggel, Milánóval, Rómával kezeltek egyenrangúként. A kiállítás bemutatja a közös történelmi emlékeket és eseményeket, valamint olyan személyiségeket, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak. Többek között az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjait, Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelmet is – akik nem csak a két város, hanem a két nemzet történelmét is összekapcsolták.

A kiállításra kerülő tárgyak nagy része a városlakók hétköznapjaiba ad betekintést, emellett az ünnepi alkalmak és a királyi udvar reprezentatív emlékei is megjelennek köztük. A nagyszámú régészeti leletanyag mellett igen sok történeti gyűjteményekben fennmaradt műtárgyat láthatunk majd.

A kiállítás megnyitójával egy időben jelent meg a katalógus, amely külön magyar és külön angol kiadásban lát napvilágot. A katalógus tematikáját hat nagyobb történelmi korszakra osztották fel, amelyek szimbolikus nevet kaptak: Kezdetek, Vereség, Teremtés, Dicsőség, Tündöklés és Hanyatlás. A számtalan, színes fotóval és térképpel illusztrált kötetben az adott korról szóló tanulmányok és a kiállításon bemutatott tárgyak sora követi egymást a megtelepedéstől a koraújkorig. Tanulmányaikban mind a lengyel, mind a magyar kollégák igyekeztek úgy bemutatni egy-egy résztémát, hogy a tudományos igényesség a nagyközönség számára is könnyen érthető megfogalmazással párosuljon. A katalógusban a kiállításon bemutatott minden tárgy (455 tétel, több mint 600 darab), hosszabb-rövidebb tárgyleírással megjelenik, gyakran fényképpel illusztrálva.

A kiállítás kurátorai: Benda Judit, Kiss Virág, Magyar Károly (Budapesti Történeti Múzeum), Łukasz Walas, Jacek Zinkiewicz, Michał Szczerba (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa).

A kurátorok fő célja egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely a két város történelmének kapcsolatait, hasonlóságát megfogható valósággá teszi.

A kiállítás támogatói a Balassi Intézet, a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal és Krakkó Polgármesteri Hivatala.

2016. március 19-július 24.

Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

http://www.btm.hu

Lantai József – EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s