Nyolcvanéves lett Mécs Károly

Közzétette:

 

 

Nyolcvan éve, 1936. január 10-án született Mécs Károly színművész. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Nemzeti Színházban már 1958-ban játszott.

Mécs Károly1960-tól a Petőfi Színház, 1961–1963 között a Szegedi Nemzeti Színház, később a Thália, majd a Művész Színház tagja lett.

Emlékezetes alakítást nyújtott A Noszty fiú esete Tóth Marival, A kőszívű ember fiai, a Két emelet boldogság, az Esős vasárnap, az Élve vagy halva, az Októberi vasárnap, a Vámmentes házasság, és A játékos című filmekben. Ragyogó szövegmondása meghozta számára a Kazinczy-díjat, kellemes orgánumát szinkronszerepekben is szereti a közönség. A klasszikus és modern darabokban egyaránt maradandó élményt nyújtó, a klasszikus polgári férfieszményt megtestesítő, magával ragadó drámai erejű alakításaiért, filmszerepek megformálásáért 2013-ban Kossuth-díjat kapott. Gyakran lép fel olvasóesteken, könyvbemutatókon. Liszt és a költészet című estje 2015 októberében volt látható és hallható a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Mécs Károly 80. születésnapi akadémiai köszöntése 2016. január 13-án (szerda) 17.30-tól lesz a Kecske utcában (Bp. III., Kecske utca 25.).

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s