Megújult a nagyváradi vár

Közzétette:

 

 

Befejeződött a nagyváradi vár hat éve tartó felújítása. Az épületegyüttes januártól válik látogathatóvá. Nagyvárad önkormányzata 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár felújítására, az összesen 87,86 millió lej értékű tatarozásból 66,31 millió lej az Európai Unió hozzájárulása.

 

Nagyvárad, 2015. december 23. A felújított nagyváradi vár 2015. december 23-án, amelynek befejezõdött a hat éve tartó felújítása és januártól válik látogathatóvá. Közép-Európa egyik legjobban megõrzött olasz reneszánsz stílusban épített, ötszögû sarokbástyákkal körülvett vára 1570-1618 között nyerte el mai formáját. Az összesen 87,86 millió lej (6,15 milliárd forint) értékû felújítási projekthez 66,31 millió lejt (4,64 milliárd forint) az Európai Unió biztosított. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A vár nyolc épületében összesen 25 ezer 380 négyzetméteres hasznos területen 468 termet alakítottak ki, és rendbe tették a vár összesen 26 ezer 400 négyzetmétert kitevő tereit is. A munkálatok során több mint 4000 méter víz- és szennyvízvezetéket, több mint 2800 méter villanyvezetéket és több mint 2000 méter fűtéscsövet fektettek le. A felújított termekben kap helyet a vár múzeuma, a városi múzeum, a kenyérmúzeum, a kőtár, egy gasztronómiai kiállítás, valamint a céhek utcája és egy többfunkciós kulturális tér. Itt rendezkedhet be ugyanakkor több kulturális intézmény, és a pazar környezetben egy házasságkötő termet is berendeztek. A nagyváradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját. A kommunizmus idején tömbházakkal körbeépített épületegyüttest a román hadsereg használta, a kilencvenes évek elején került önkormányzati tulajdonba.

Forrás: Háromszék
Erdélyi Magyar Televízió Híradó

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s