Az olmékok titokzatos földje

Közzétette:

 

 

Az olmékot gyakran nevezik Amerika anyakultúrájának, mivel már a későbbi kultúrák több elemét is tartalmazta. Ők „találták fel” a labdajátékot, piramisokat, a sámánizmust és a véráldozatot.

 

Az olmékok trópusi éghajlatú síkságokon éltek a Mexikói-öböl déli partvidékén, és ez a terület elegendő élelmet biztosított. Kr. e. 1200-ban már nagy vallási központjuk volt San Lorenzónál, ahonnan az egész régiót irányították. A város méreteiből következtethetünk az itt alkalmazott népes munkaerőre: teraszain lakóházak és műhelyek helyezkedtek el, volt egy nagy főtere, s masszív kőszobraihoz 80 kilométerről szállították a bazaltot. Kr. e 900 táján San Lorenzó vezető szerepét La Venta vette át, ám Kr. e. 400 körül az egész terület elnéptelenedett, bár olmékokra utaló, későbbről származó nyomokat valamivel északabbra találtak a régészek. Olmék műalkotások és használati tárgyak Közép-Amerika számos más táján is előkerültek, ahová feltehetően olmék kereskedők vitték magukkal. Ők obszidiánt kerestek a szerszámaikhoz, valamint Oaxacában magnetitet, amelyből szertartási tükröt készítettek. Szükségük volt még véráldozathoz rájatüskére, zöld kőzetre és ritka madárfajok tollaira.

La_Venta_Pirámide_cara_norte

Vallási központ

La Venta számos műemléke közé tartozik ez a nagy piramis, előtte nyílt térséggel, ahol több ezren is elfértek. Vannak itt egyéb mesterséges dombok, udvarok, hatalmas kőfejek és egyéb szertartási kellékek is.

Sanlorenzohead6  Mexico.Tab.OlmecHead.01  Olmec_baby-face_figurine,_Snite  Las_Limas_Monument_1_(O_Cadena)

San Lorenzo-i bazaltfej, La Venta-i bazaltfej, Csecsemő-figura, Las Limából származó szobor

A számos óriási, bazaltból faragott fej feltehetően egyes olmék uralkodókat örökített meg védősisakban. Ezt egy jellegzetes közép-amerikai labdajátékban viselték, amelyeknek rituális és politikai jelentősége volt.

Hiedelmek és rítusok

Az olmékok kőszobrai, domborművei és más rituális emlékei sokat elárulnak vallásukról. Főbb (az eget vagy levegőt, a földet és az alvilágot, a vizet és fő terményüket, a kukoricát megszemélyesítő ) isteneiket állati vonásokkal ruházták fel: a legkedveltebb fajok közé tartozott a kajmán, jaguár, hárpia és kígyó. Feltehetően az olmék uralkodók tiszte volt a kapcsolattartás a természetfölötti erőkkel.

La_Venta_Offering_4

Jádeszobrok

Egy La Venta-i vallási lelőhelyen ilyen, jelenetbe rendezett szobrocskákat találtak, oszlopokkal körülvéve. Számos kortárs kultúra készített vagy importált hasonló figurákat, ami az olmék vallás terjedésére utal.

Forrás: Az emberiség története (55. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s