Kilátóként nyílt meg a Mátyás-templom megújult tornya

Közzétette:

 

 

Október 9-étől a nagyközönség számára is látogatható a Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom) megújult harang- és kilátótornya, amelyet Süllei László plébános ünnepi szentmise keretében áldott meg.

 

matyastemplom

 

A Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén a Mátyás-templom a magyar nemzet történelmi szentélye, királyi temetkezési hely, kegyhely és múzeum is egyben. Kiemelt szerepet töltött be az elmúlt évszázadokban: számos állami ünnepséget tartottak itt. A középkorban többször ez volt a Székesfehérváron megkoronázott új uralkodó bemutatkozásának színhelye, és koronázások is történtek a templomban, erre utal harmadik elnevezése: Budavári Koronázó Főtemplom.

matyas2A török megszállás idején a többi budavári templomot a mohamedánok elpusztították, a Mátyás-templom azonban – bár dzsámiként használták – fennmaradt. 1686 után a ferencesek, majd a jezsuiták tulajdonába került, akik barokk stílusban állították helyre.

matyas3A megújult és kilátóvá alakított Mátyás-torony ünnepélyes átadásán Tarlós István, Budapest főpolgármestere felidézte, hogy a templom nagyszabású helyreállítási munkálatainak kivitelezése, túlnyomórészt állami beruházás keretében, 2006-ban kezdődött, az épület 2013 októberére kívül-belül teljesen megújult. A torony kibővített használatának kialakítása 2014-ben kezdődött, a munkálatok költségeihez a Fővárosi Önkormányzat tízmillió forinttal járult hozzá.

matyas4Süllei László plébános az átadóünnepségen arról beszélt, hogy a templom a főváros egyik büszkesége, és egy sok szempontból rendkívüli, meghatározó turisztikai pontot adnak át a nagyközönségnek. Olyan idegenforgalmi látványosság a torony, amelynek talán párja sincs – hangsúlyozta.

Megemlítette, hogy a templom csipkés tornya a város legtöbb pontjáról látszik. Teljes magassága a templom padozatától 78 méter, a kilátóerkély pedig 47 méter magasságban nyílik, összesen 197 lépcsőfok vezet odáig.

A látogathatósági kivitelezés során három tűzgátló ajtót létesítettek a toronyban, irányító és menekülési útvonalat jelző táblákat helyeztek el, megerősítették a zárt erkélyes terasz korlátait és biztonsági rácsait, a kilátószinten biztonságos járófelületet alakítottak ki, illetve védőhálót szereltek fel.

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal
Fotó: Egyker.blog.hu
Magyar Kurír

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s