A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiállításai

Közzétette:

 

 

A Szépművészeti Múzeum több mint három évig tartó felújítása alatt sem kell nélkülöznie a közönségnek a gyűjtemény szepmuveszetilegnépszerűbb műtárgyait. A Szépművészeti csaknem hatvan remekműve augusztus eleje óta a Magyar Nemzeti Galériában látható, de emellett az egyiptomi gyűjtemény jeles darabjaival a szombathelyi Iseumban és a hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben is találkozhatnak a látogatók. Az előbbi, október végéig látható Textilek a holtak birodalmából című kiállításra a múzeum két múmiát is kölcsönzött, köztük az eredetileg a Savaria Múzeumban őrzött, ún. szombathelyi múmiát, amely így egy kiállítás idejére visszatért a vas megyei városba.

A hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben Tavak titkos kertje: Tavirózsa és lótusz a művészetben című, szeptember 30-ig látható kiállításra a Szépművészeti néhány olyan fáraókori műtárgyat adott kölcsön, amelyen lótuszvirág ábrázolás látható, és ami – az újjászületés szimbólumaként – az egyiptomi művészet egyik leggyakrabban használt motívuma volt. A kiállításon látható az Gyűjtemény egyik nemzetközi szinten is egyedülálló remekműve, a Hathor-papnő homokkőből készült büsztje is.

Az Egyiptomi Gyűjtemény műtárgyaival várhatóan Pápán, Sopronban, valamint a Budapesten a Ráday Gyűjtemény – Biblia Múzeumban is találkozhatnak majd a látogatók.

A Szépművészeti Múzeum műtárgyai nem csak itthon, hanem külföldön is láthatóak majd: szeptember közepén a milánói Palazzo Reale ad majd otthont a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria műveiből válogatott nagyszabású tárlatnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s