A Philostratus-corvina kettős címlapja

Közzétette:

 

 

Boccardino il Vecchio, 1487-90

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár, fol. Lv, 1r

 

Philostratos-Corvina
Nagyítható kép

 

A Philostratus-corvina a királyi könyvtár legfontosabb ránk maradt kódexe. A II-III. században élt két görög rétor, Philosztratosz és hasonnevű unokaöccse műveit Antonio Bonfini, az udvari történetíró fordította latinra 1487. augusztus 14. előtt; az előszó ugyanis beszámol Bécsújhely elfoglalásáról s a városban tartott diadalmenetről. A fordítást ezután eljuttatták Firenzébe, ahol Attavante tanítványa, Boccardino il Vecchio illuminálta. A kész díszkódexet kötetlenül küldték vissza Budára, még Mátyás halála, 1490. április 6. előtt. Díszes bőrkötése azonban ezt követően készült el, mert kötéstábláira már II. Ulászló címere került. A kötéstáblák a corvina-kötések kései, úgynevezett architektonikus típusához tartoznak. A kódex 1513-ban került ki a budai könyvtárból, ekkor szerezte meg II. Ulászlótól Johannes Gremper bécsi humanista; utóbb a bécsi udvari könyvtárba jutott, majd onnét 1933-ban a velencei egyezmény keretében az Országos Széchényi Könyvtárba. A kódexet hét teljes oldalas díszlap teszi fölöttébb értékessé. A legbeszédesebb a kettős címlap, amelyet teljes egészében festés borít; még a lapszéleket is sárgászöldre színezték.

bronztáblaA bal oldalon fehér márványfülke emelkedik, amelynek közepén, domborúbetűs bronztáblán olvasható a kódex tartalommutatója, s a királyi megrendelésre való utalás, benne a Bibliotheca Corvina (rövidített) nevének említésével.BT

Szemközt középütt az Apollónt és Marszüászt ábrázoló dombormű kapott helyet, amelynek előképe Lorenzo de ‘Medici antik gemmagyűjteményének egyik híres darabja volt.

ONA királyhoz írott előszó kezdődik ezen a lapon, amelyet aranybetűkkel azúrkék alapra írtak. A többi díszlapot – az egyes Philosztratosz–művek kezdetét – színes-aranyos lombornamentika díszíti, az incipi-iníciálékban antik szerzők elképzelt portréival, a lombok között Mátyás valóságos és igénycímerével, amelyek között szerepel Ausztriáé és az 1485-ben elfoglalt Bécs városáé is.

 

Philostratus-corvina kettős címlap részlet

A másik oldal N(on) iniciáléjában diadalmenet látható: a kocsin álló figurát, amely Mátyás címerét és zászlós lándzsáját tartja a kekkezében, a király fiával, Corvin Jánossal vagy magával a királlyal szokták azonosítani; a lapszélek férfialakjaiban is felismerni vélték már – több-kevesebb sikerrel – Bonfinit, Beatrix királynét, Corvin Jánost és jegyesét, Bianca Maria Sforzát.

 

Írta: Mikó Árpád
Forrás: Bellák Gábor – Jernyei Kiss János – Keserű Katalin – Mikó Árpád – Szakács Béla Zsolt – Magyar művészet (106-107. oldal Corvina Budapest, 2009 ISBN: 9789631358711

A Kiadó engedélyével

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s