Göcseji Falumúzeum

Közzétette:

 

 

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményeként, hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968 óta fogadja a látogatókat. Tudományos tervét Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették.

 

Skanzen_bejárat göcsej

A múzeum bejárata

 

A skanzen jelenleg negyven különböző építményből (lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek) és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették újra fel. Korábban is itt állt a vízimalom, melynek északi, fából készült része 18. századi, déli fele 1902-ben készült. A múzeum valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei így soha nem álltak együtt, de a mai kor embere számára hitelesen tudnak szemléltetni egy 19. század végi egyutcás településtípust. Hűen idézik fel azoknak a lakóházaknak a hangulatát, melyekben általában több generáció élt együtt.  Az ezredfordulón az intézmény Finnugor Néprajzi parkkal bővült, amely nyelvrokonaink lakáskultúráját mutatta be – az egység jelenleg nem látogatható. 

 

Zalaegeszeg, Göcseji Falumúzeum

Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum egyik utcája

 

A  skanzenben   kialakítottak egy Zöld ösvény elnevezésű tanösvényt is, melyen a látogató megismerkedhet egyebek mellett a komposztálás, az aszalás rejtelmeivel, de tanulhat népi játékokat, a hal- és madármegfigyelő pedig a természettel való barátkozásra kínál remek lehetőséget.

 

Kávási és Kálóczfai ház (Göcseji Falumúzeum)

Kávási és Kálóczfai ház

A Zala holtága

A Zala holtága

 

Az intézmény nyugati szomszédja az 1969-ben megnyílt Magyar Olajipari Múzeum. Mindkettő egy belépőjeggyel tekinthető meg.

 

Hottói kovácsműhely a Göcseji Falumúzeumban

Hottói kovácsműhely a Göcseji Falumúzeumban

Zalalövői hosszúház

Zalalövői hosszúház

Hencz-malom

Hencz-malom

 

Göcseji Falumúzeum (gocsejiskanzen.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s