Néhány „ökölszabály” az iskolai szünidő idején

Közzétette:

 

 

tábortűzA nyári családi programok között a tábortűz melletti esti időtöltés vezető helyen szerepel, ahogy a kerti, „kemping székes” sütögetés, bográcsolás és persze a családi befőzés sem népszerűtlen. Okkal, hiszen ezeket egyszerű megvalósítani, különleges az élmény, az ízvilág, a hangulat és az együtt töltött idő sok örömöt és vidámságot okoz az egész családnak. Nem árt azért az otthoni rutinból a nyaralásba elvinni az óvatosságot is, hiszen ilyenkor mindenki önfeledtebb, lazább és a tárgyi környezet sem feltétlenül jól ismert, magszokott, 100% megbízható. A súlyos gyermekkori égési sérülések jó része épp ilyenkor, a szülők nyári pihenése, a várva várt közös vakációzás, az önfeledt iskolai szünet alkalmával keletkeznek. Ezek jó része néhány a gyerekek számára hozott „idény – ökölszabály” kedves, türelmes, de következetes megkövetelésével megelőzhetővé válik.

 

A Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Égésközpontban elsősorban a súlyos esetek ellátása történik. Napi tapasztalat, hogy az ország minden részéből érkeznek olyan égéssérült gyermekek, amikor valami apró baki, egy pillanatnyi oda nem figyelés, vagy a kelleténél szabadabbra engedett gyermeki kíváncsiság egész életre szóló tragédiát, sérülést, maradandó egészség károsodást okoz. Ha egy ilyen baleset bekövetkezik, nagyon sokszor csak fájdalmas és rendkívül hosszadalmas gyógykezeléssel lehet a gyermek egészségét visszaállítani. Ebben a helyzetben a szülő jelenléte, lelki támasza a gyermekek számára nem egyszer valóban létfontosságú. A szülőknek állandó elérhetőségben, közelségben kell lenniük, és ehhez bizony a szállást is meg kell oldani, nem egyszer úgy, hogy a főváros teljesen idegen és átláthatatlan környezetet jelent az ország távoli végéből érkező családoknak. Ezért óriási a jelentőséggel bír az első „Anyák Háza” megépítése, amit novemberben adnak át a Bethesda Kórházban. A kezdeményezés példaértékű is, hiszen ha már bekövetkezett a baj, meg kell adni minden segítséget a szülőknek, hogy helyt tudjanak állni, legyen hol aludniuk a gyermekükhöz közel, tudjanak egymásra és gyermekükre figyelni. Ezt előbb utóbb minden gyermekkórházban meg kell oldani.

 

Az első Anyák Házának létrehozása mind a Bethesda gyermekkórház munkatársainak, mind a szülőknek nagy előrelépés. A Bethesda Gyermekkórház vezetői és munkatársai immár 4 éve azon dolgoznak, hogy a szülők számára szállást, a kezelés alatt álló égéssérült gyermekeknek pedig szülői támogatást tudjanak nyújtani. Az Anyák Házának ma helyet adó épületet a Bethesda Gyermekkórház a Református Egyháztól kapta használatra és szerencsére közvetlenül a kórház mellett helyezkedik el. A felújított és átalakított épületben összesen 9-10 fő elszállásolására nyílik lehetőség 4 különálló szobában. A komplett felújítás költsége nagyjából 50 millió forint lesz, amit a Bethesda Kórház Alapítvány teremtett elő, támogatói segítségével. Az Anyák Házával kapcsolatos tennivalók azonban az átadással nem állnak meg, sőt akkor kezdődnek. A fenntartás és a működtetés is az Alapítvány támogatását feltételezi, erre ugyanis állami forrás nincs.

 

Nemcsak az Anyák Háza felépítése és átadása példaértékű, hanem az, ahogy ez a kezdeményezés elkezdődött és fejlődött. Kováts Adél színművésznő, Jaksa Petra önkéntes tűzoltó és Sándor Judit – volt kis páciensünk édesanyja, az SCA munkatársa – segítségével sikerült olyan nagyvállalatokat az ügy mögé állítani, mint a Hungaropharma, a SPAR és az SCA, akik nem külön külön álló adományozásokkal segítettek, hanem teljes összehangoltságban egymással a közös végcélért és magárért az ügyért is. Ebben annak a felismerése volt a mérföldkő, hogy a család, a gyermekvállalás és az egészség megóvása mindannyiunk közös küldetése. A megelőzés nemcsak fontos, hanem lehetséges is, a már bekövetkezett bajt se kell nagyobban tetéznie, erre jó az Anyák Háza, de mégiscsak az a legjobb, ha a baj kis sem alakul. Ezért összegyűjtöttük azt a néhány „ökölszabályt” amit az iskolai szünidő alatt a gyermekekkel kedvesen, de következetesen be kell tartatni.

 

Hol gyújthatunk tüzet? Ha tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, sehol. Ezt az információt mindig figyeljük (ugyanúgy, mint a hőségriasztást, vagy a viharjelzést a nagyobb rádiócsatornákon ezt is rendszeresen bemondják) Aszályos, kánikula sújtotta időben ezt egész egyszerűen nem lehet eléggé komolyan venni. A hosszú szárazság miatt az aljnövényzet szinte minden nedvesség tartalmát elveszti, a legkisebb szikrától egész erdőségek, mezők lobbanhatnak lángra pillanatok alatt. ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani kirándulás közben, az arra alkalmas szélcsendes időben. Kerti, szabadtéri sütögetések alatt, ha hírtelen erősebb széllökések keletkeznek, ami viharok előtt gyakori, azonnal el kell oltani a tüzet. Akkor is, ha már „mindjárt kész”. A zsarátnokot ugyanis egy erősebb szél akár 10 km-re is elviheti, az eső frontvonala előtt, és a szél további tüzeket idézhet elő. A szabadtéri sütés főzés elmaradhatatlan kelléke – a pácolt hús és a tüzelő mellett – mindig az oltókészülék. A falatozás végeztével pedig győződjünk meg róla, hogy semmi izzás /parázslás nincs már. A gyermekek ebben imádnak részt venni, tüzet rakni és tüzet oltani is. Mindig játékos módon, magyarázatokkal és közös tevékenységgel tanítsunk, ne szigorral és parancsokkal. Az nem hat, sőt, a szülő jelenlétének hiányakor éppen az ellenkező kipróbálásnak vágyát válthatja ki a gyerekekből.

 

Égési sérülést a villamos áram is okozhat. A jó idővel a közös kerti munkák is beköszöntenek. A fűnyírás közben az áramütés veszélye nagyon nagy. Ha gyermekünk elmúlt 12 éves a jog szerint is besegíthet a fűnyírásba, amit szintén imádnak. A fűnyíró vezetéke felett még a leállított fűnyírót se tolja át, akkor se, ha az vicces, vagy kényelmes. Ha az áramütés mégis bekövetkezik, végezzünk azonnali áramtalanítást és azonnal hívjunk orvost! Az okozott égési sérülés ijesztő lehet, de egy lappangó áramütés keltette szívritmus zavarhoz képest szinte ártalmatlan. A benzines fűnyíró forró motorja is gyakran okoz égési sérülést. Nagyon jó, ha a ház körüli munkálatokból közös apa-gyermek programot tudunk varázsolni, de a legegyszerűbb kerti munkálatokat is előbb „elméletben” magyarázzuk el gyermekünknek és csak egy rögtönzött „vizsga” után csapjunk bele a közös munka örömébe. A kerti munkában, kerítésfestésben, stb. használt rovarirtó szerek, gyomirtók, festékek és lakkok gyúlékonyak, ahogy a rajtuk lévő piktogram minden esetben jelzi. Ezeket csak nem éghető anyagú polcokon szabad tartani, egyéb gyúlékony anyagoktól távol. A kertészkedés legfontosabb szerszáma egy kézre álló – gyermek által is megemelhető – kisméretű, vagy szpré formájú miniatűr tűzoltó készülék! A használatát – ahogy a tábortűznél is – közösen gyakoroljuk be a gyerekünkkel, játékos, kedves módon. Ne paranccsal és fenyegetéssel, az ugyanis épp az ellenkező hatást válthatja ki.

 

Óvatosan a lekvár és szörpkészítéssel! A nyár a befőzés, a lekvárkészítés ideje. Azonban nagy odafigyelést igényel, hiszen a forrásban lévő lekvár rendkívül súlyos égési sérülést okoz, mivel nem folyik le a testről úgy, mint a víz, hanem sokáig egy helyen marad. Gyakori, hogy a gyerekek szimatolni, vagy mártogatni akarnak a lekvárból és magukra rántják a fazekat, mert nem érik fel. Az sem ritka, hogy a háziasszony a süteményes tepsit leteszi a padlóra, hogy hamarabb tálalható hőmérsékletűre hűljön, és a gyermek belenyúl, beleesik. Soha ne tegyük a közlekedési útra a forró edényt, tepsit, lekváros fazekat. Megesik az is, hogy a fánksütéskor meggyullad az olaj a tűzhelyen, ha így esett azonnal zárjuk el alatta a gázt és próbáljuk lefedni. Vízzel az ilyen konyhai tüzet soha ne próbáljuk eloltani, mert az égő olaj azonnal szétfröccsen és extrém súlyos égési sérüléseket okozhat. Egy miniatűr tűzoltó készülék nélkül egy nyári konyha sem „szalonképes.

 

Mit tegyünk, ha megtörtént az égési sérülés? Nem szabad az égési sebet „hideg tejföllel” bekenni, „mirelit borsózni”, se jéghideg vízzel hűteni, nem szabad a hólyagokat felnyitni. Nem árt gézzel lazán bekötni a sebet, ezt is játsszuk el a gyerekünkkel. A fő dolog, hogy enyhébb – közepes felületes sérülések hűtésére jegyezzük meg és gyerekünkkel közösen gyakoroljuk is be a 20-as szabályt: 20 percen belül, 20 percen át, 20 °C-os vízzel. A játék révén a gyermekünk megszerzi a szükséges készséget a szükségtelen félelmek és szorongások nélkül, és ha úgy adódik, tud segíteni magán, vagy egy másik gyermeken.

 

Forrás: EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s