Szendi Gábor: A Flört

Közzétette:

 

 

Férfi és Nő kapcsolatának története félreértések sorozata, s ebből mindig is jól megéltek a javasasszonyok, a bájital keverők, a házasságközvetítők és a férfi-női magazinok. Mostantól elfelejtheted a bárgyú “szeret-nem szeret” teszteket, a kételyek közt töltött több órás kötetlen őrlődéseket, mert mi most itt a Tudomány vakító fénysugarával világítunk be az emberi kapcsolatteremtés (értsd. csajozás és pasizás) sötét rejtelmeibe.

Az ismerkedés biológiája

Kicsit talán távoli indításnak tűnik, de érdemes elmélyedni az angolnák, kócsagok, és prérikutyák szerelmi életében. Ezek szorgos tanulmányozásával már Darwin is arra a következtetésre jutott, hogy a két nem közti kapcsolatteremtést mindig a nőstény irányítja. Az állatvilágban a hím általában rendkívül attraktív külsőt ölt, melyre az udvarlás időszakában még rádob egy lapáttal, míg a nőstények szürkék, uncsik, még rúzst sem használnak. A hímek a párzási kedvükben minden lehető módon igyekeznek felhívni a figyelmet magukra, élelemmel szájukban kuncsorognak a finnyás nősténynél, díszes fészket építenek napszámban, vagy demonstratív véres csatákat vívnak a nőstény előtt. Egyes fajoknál maga a nőstény az, aki belehergeli a hímeket a küzdelembe. “Dobd be magad, lássuk, megérdemelsz-e engem!”
Mindez abszolút logikus, hiszen a nőstény sokkal többet kockáztat egy kapcsolattal, ő fogja világra hozni az utódot, s legtöbb esetben ő neveli fel, vagy humán megoldásként a kórházban felejti. Mivel a legfőbb cél a saját gének elterjesztése, a nőstény domináns, belevaló hímtől akar utódokat, akik majd feltehetőleg sikeresen terjesztik tovább a családi génállományt. E nézőpontból a flört a hím párzási kérelmének gyorsított elbírálása.

flört_1

Ez a meglepő és frusztráló felismerés 130 év alatt sem tudott igazán átmenni a köztudatba, így a férfiak makacsul azt hiszik, nekik kell kezdeményezni és hódítani, a nők pedig nem akarnak hatalmuk tudatára ébredni. A növekvő elmagányosodás és kapcsolatteremtési nehézségek azt jelzik a kutatók szerint, hogy a génekben hordozott alapvető flört-készségeket és képességeket felülírják a kulturális sztereotípiák. Milliók regisztrálják magukat társkereső internetes portálokon, s az Internet fő forgalmát a pornó, a Chat, az email-flört, vagyis a cyberszex adja. Mindez arra vall, hogy az emberek egyre reménytelenebbnek tartják a természetes módon való ismerkedést, megfutamodnak a feladattól, és személytelenül, szolgáltatások mögé bújva keresik az “igazit”.

A modern tudományos flörtológia

Dr. Monica Moore doktori disszertációja írásakor választás elé került: patkányokat vagy embereket vizsgáljon. Hosszas vívódás után az emberek mellett döntött, s így lett belőle flörtkutató. Több ezer órát töltött bárokban, bevásárló központokban, hogy megfigyelje a Terepen Férfi és Nő kapcsolatának alakulását. Persze kérdezhetnéd most, hogy nincs-e ebben némi kis voyeurizmus, de minket most nem egyéni motivációi, hanem eredményei érdekelnek.
Moore szerint a flört az az eljárás, melyben a nő kiválasztja a neki tetsző férfit, és magához csábítja. Persze most kicsit vulgarizálom az ő tiszta, tudományos nyelvezetét, de szerintem így határozottan érthetőbb. A flört ismert minden kultúrában, genetikailag programozott viselkedés, csak álszent társadalmakban és fejekben van negatív csengése a szónak. Ahol a flört megbélyegzett, ott írnak Tatjána nevű hölgyek végső kétségbeesésükben leveleket. A flört menete normál esetben az, hogy a Férfi igyekszik úgy általában imponálni, vagyis a szociális dominancia (erő, határozottság) és az anyagi bőség (öltözködés, anyagi kellékek, nagyvonalúság) látszatát kelteni a bárban, a munkahelyen, az iskolában…, bárhol, ahol az ismerkedési lehetőség fennáll. És egyszer csak a Nő felfigyel erre az igyekezetre. Ez volna a vonzerő bemutatásának szakasza, s most jön az őrjítő kételyek világa, a kiválasztási szakasz.
A képzett, rafinált Nő akaratlagosan, a spontán, alulképzett Nő akaratlan módon finom testi-viselkedéses jelzésekkel kezdi bombázni a Férfit, aki – ha fogja az adást-, előbb utóbb vesz egy nagy levegőt, és közeledni kezd a Nőhöz. A flört folyamat (reménytelen költőknél ez évtizedekig is eltarthat), melyben a Férfi, a Nő kontrollja alatt, fizikai és lelki értelemben közeledik, miközben a Nő folyamatosan kiértékeli a Férfi felől áramló információkat. Elemzi, pl. a viselkedését, öltözetét, hangját, stb. Ebből kiderül a számára, mennyire komoly a Férfi érdeklődése, mennyire tűnik megbízhatónak, mennyire illenek ők össze.

Flörtológiából elégtelen

Moore vizsgálatai arra is rámutatnak, kik az öldöklő verseny vesztesei. E kérdésben némi bűntudat is gyötör, mert korábban felvázoltam az evolúciós értelemben vonzó nő és férfi fő vonásait, s ez sokakban hamis megnyugvást kelthetett. Sajnos azok a nők sem üldögélhetnek a babérjaikon, akiknek 0.7 a csípő-derék hányadosuk, kicsi az álluk és az orruk, vastag a szájuk, fiatalok és egyszerűen dögösek. De ugyanez vonatkozik a férfiakra is: a vonzó tesztoszteron-mutatók és a fejlődési stabilitást jelző szimmetria felmutatása nem elég. PR munka nélkül nem megy a dolog. Moore kutatásaiból egyértelműen kiderül, hogy azok a nők a magányosak, akik kevés flört-jelzést bocsátanak ki.
Egy vizsgálatában a képzett megfigyelők 10 perc (!) megfigyelés alapján előre bejósolták, melyik nőt fogják leszólítani, és melyiket nem. Tíz nőnél a megfigyelők úgy ítélték meg, hogy hamarosan párja akad, és ez nyolc esetben be is jött. Másik tíz nő esetén az volt a feltevés, hogy a kutya sem fog feléjük nézni, és mind a tíz facér is maradt. Most rosszul tippelsz, ha azt gondolod, hogy a leszólított nyolc nő nyilvánosan levetkőzve kellette magát, a másik tíz meg eleve esélytelenül, apácaruhában üldögélt a bárban. A különbség csupán az volt, hogy a leszólított nők 10 perc alatt átlagban kb. 30 változatos flört-jelzést bocsátottak ki a hímek irányába, míg a magányra ítéltek átlagban csak 4-et! A két nő, akiknél tévedtek a megfigyelők, átlagban 8 flörtjelet bocsátott ki. Náluk tehát kevésbé tévedésről, inkább arról van szó, hol húzzuk meg az ismerkedéshez elégségesnek feltételezett flört-mennyiség határát egy Dél-Kaliforniai bárban péntek este.
Amiért utólag meg kell kövessem a magányos bombázókat, akik cikkem hatására relaxálva várták a herceget, az az a szomorú tény, hogy a leszólított nők egyáltalán nem voltak attraktívabbak, csupán aktívabbak. Magyarán, az elérhető nő vonzóbb a férfiaknak, mint a nagyon termékeny, nagyon egészséges, nagyon 0.7-es csípő-derék arányú, de flörtanalfabéta nő.

flört_2

Kiszélesítve Moore kicsit feministára sikerült vizsgálatait, a magányos férfiakra sem az mondható, hogy nem elég bádisak, hamis a Rolexük, vagy hogy törpék, hanem hogy zárlatos a flört-jel vevőjük. Röviden: gátlásosak. A vizsgálat fényében a Don Juan vagy Don Ernyei Béla típusú nőfalókat nem feltétlen hódítókként, hanem a flört-jelzésekre fogékony hímekként írhatjuk le. (Na jó, valamiért persze felfigyelnek rájuk a nők, de ezt itt most irigységből szeretném bagatellizálni.)

Flört-gátlások

Miért nem ad elég flört-jelzést a magányos nő? Itt lép be a képbe anyuka és apuka, akik nem adtak elég biztató visszajelzést arról, hogy leánykájuk szép, okos, és termékeny. Ez a leányka a statisztikák szerint az elfogadhatónál kövérebbnek és kisebb mellűnek érzi magát, és a haja is szörnyen néz ki. Annak hamis tudatában, hogy ez -ha így is volna-, számít, úgy érzi, nevetséges önhittség volna klassz pasiknak kacsingatnia, hogy aztán röhejessé váljon.
A férfi változata a magánynak szintén feltételez bizonyos típusú apucit és anyucit, de ráadásul nehezített a pálya is. A nők ugyanis, bizonyos fokú érthető önvédelemből, a visszavonulás lehetőségét mindig fenntartva, kétértelmű jelzéseket szoktak adni. Ez egyfajta elkötelezetlenség, és teszteli a hím érdeklődését, mivel átpasszolja neki az ismerkedésben rejlő kockázatot. A kockázat mindkét fél részéről az önértékelés és önbecsülés súlyos romba dőlése. Ezért az a férfi, akinek alacsony az önértékelése, még direkt jelzéseket sem mer magára venni, sőt kerüli azokat a helyzeteket, ahol flört-jelzéseket kaphatna. Most személy szerint nem Rád gondoltam, Neked bizonyára ezeregy más okod van a magányosságra.
A magánynak nem szeretjük az ilyen önmarcangoló, lealázó értelmezését, mint gátlásosság, félénkség, helyette jobban kedveljük a filozofikusabb magyarázatokat a világ elmagányosodásáról, az igényességről, a meg nem értettségről, stb. Ezek egyszerűen elegánsabbak. Csak nem oldanak meg semmit.

Flört-technikák

Szerintem nagyon dühös lennél, ha ezek után nem olvashatnál valami használhatót is, úgyhogy most fellebbentem a fátylat a női praktikákról, ami esetleg bizonyítottan nőnemű olvasóink számára sem lehet érdektelen.
Moore kutatásai során 52 flört-jelet különböztetett meg, ezek csoportosíthatók aszerint, miként keletkeznek, vagy aszerint, hogy a flört melyik szakaszára jellemzőek. A flört a nő részéről a célszemély kiválasztásával indul, ezután a figyelem felkeltése a cél, majd a célszemély érdeklődésének mérlegelése következik. Ha az érdeklődés eléri a kívánt szintet, a kölcsönös közeledés szakasza jön, majd végül a kapcsolat kialakítása.
A flört leggyakrabban a nézéssel kezdődik. A nő tekintete megakad egy férfin, majd tovasiklik, később ismét visszatér. Gyakran nem szemtől-szembe történik, hanem csak úgy a szem sarkából. Ha a férfi és nő tekintete többször találkozik, a nő kicsit hosszabban néz a férfire, ezt nevezzük szemezésnek. A mohó érdeklődés jele, ha a nő szemöldöke egy pillanatra felszalad tekintetük találkozásakor. Ezt igen sok kultúrában megfigyelték a flört részeként; ez egy genetikailag kódolt viselkedés. Jelzésértékű még a csillogó szem, ill. a tág pupilla. Ezt egy szemfenék-tükörrel pillanatok alatt meg lehet állapítani.
A flört-jelzések egy másik csoportja a mosoly. Ennek egyik változata a szégyenlős mosoly, ilyenkor a nő rápillant a kiválasztott férfire, majd elmosolyodik és lesüti szemét. Ez elég egyértelmű, viszont a mosoly értékelésében a férfiak amúgy elég bénák szoktak lenni, mert nem tesznek különbséget az udvarias és a valódi mosoly közt. Ha csak a száj mosolyog, de a szem nem, vagyis a szem körül nem jelennek meg mosolyráncok, akkor csak udvarias mosolyról van szó. Ettől még a nő a pokolba is kívánhatja a férfit. Az őszinteség mellett szól még, ha mindkét fogsor kivillan, és ha a mosoly érezhetően spontán jelenik meg, nem pedig némi késlekedéssel.
A nevetés szintén lehet flört-jelzés, különösen, ha a nő közben hátraveti a fejét, és felfedi ezáltal a nyakát. Ezt etológusok a behódolás jeleként értelmezik, annak analógiájára, ahogy a behódoló farkas is odatartja a nyakát ellenfelének. Mások viszont azt mondják, hogy mivel a nő pókként éppen most hálózza be áldozatát, szó nincs itt behódolásról.
A nyak és a tekintet kihívó kombinációja, ha a fej -Moore szabatos leírásával élve – 45 fokban ráhajol a vállra, miközben a nő a férfi szemébe néz. Ha a nő még a nyakát is meg cirógatja, akkor a férfi kezdhet álmodozni.
Rendkívül beszédes, mélyen biológiai eredetű az un. tollászkodó viselkedések megjelenése. Ilyen a haj igazgatása, különösen, ha ismételten történik, az ujjakkal való hajba túrás, és a ruha indokolatlan igazgatása, simogatása, rendezgetése. Ide sorolható a rúzsozás-technika is. Ilyenkor a nő rápillant, rámenős esetben hosszan nézi a férfit, és közben lassan, gondosan rúzsozza magát. Ennek finomabb változata, amikor a nő a férfire pillantva megnyalja a száját, vagy nyelvével körbenedvesíti ajkait.
Fontos flörtjelzés a parádézás is, amikor a nő behúzott hassal, kidüllesztett mellekkel, emelt fővel, ringó járással lassan átvonul a színen.
Ezek a flörtjelzések általában interkontinentális hatótávolságúak, de persze közelharcban is lehet alkalmazni őket.
A közeli flört-technikák közé soroljuk az odafordulást, a szemtől-szembe nézést, a lábak ismételt keresztberakosgatását, a látszólag véletlen, vagy szándékos, beszéd közbeni kar- vagy kézérintést, a térdek összekoccanását. Fontos jelzés együttülőknél, ha a nő a férfi felé dől, vagy pláne, ha hozzá is ér kissé, mert ez az ösztönös közelségkeresés jele. A fülbesuttogás pedig kifejezetten bizalmas gesztus, bármilyen ürüggyel is álcázva.
Flörtjelzés, ha a nő beszélgetés közben egy kulccsal, vagy valami tárggyal játszik, esetleg cirógatja vele magát.
Külön csoportot képviselnek az un segítségkérések, amikor a nő jelzi, hogy elvárja, segítsék fel a kabátját, húzzák ki a székét, gyújtsák meg a cigijét, töltsenek a poharába. Ősmodellje ennek az oroszlánok közé ejtett kesztyű, melyért a lovag gondolkodás nélkül utána veti magát. Ezek ugyebár a férfi áldozatkészségét hivatottak tesztelni.
Bizonytalan férfiaknak ajánlott listát készíteni e jelekről, és ismerkedéskor sorban kipipálni őket, ahogy a nő adja a jelzéseket. Ha tíz összegyűlt, lehet indulni, de előtte minden kétséget kizáróan győződjünk meg arról, nem ül-e mögöttünk pl. Bruce Willis.

flört_3

Ifjú hím olvasóinknak a figyelmébe ajánlom az alábbi bekezdést:
Moore idétlen kamaszlányokat is vizsgált, s megállapította, hogy az érett nőkhöz képest tizedannyi flörtjelzést adnak, ami ugye nem könnyíti meg a szerencsétlen fiúk helyzetét. Ráadásul, ha egy lány flörtöl, akkor ezt a fiú ugratásával, csipkedésével, ütögetésével teszi. Flörtjelzései egy kissé mindig harsányabbak. Ez védelmet is jelent, mert el lehet rejteni az érdeklődést a pajtáskodás mögé, másrészt utal arra, hogy a flört-technikák az életkorral finomodnak, vagyis van tanult aspektusuk is. Fiú legyen a talpán, aki érdeklődést vélne felfedezni abból, ha a csajok kinevetik, pedig az az igazság, hogy jó nyomon járna.

Amikor a férfi nem veszi észre magát

“Hamarosan hívlak!”, búcsúzik a férfi. “Remek lesz”, feleli a nő és nevetve a férfi arca előtt integetve fordul meg és távolodik el. A férfi pár napot eufóriában tölt, majd telefonál, és leforrázva hallja, hogy a nő nem akar vele találkozni. “Rossz tréfa?”, kérdezi Joy Davidson pszichológus. Nem, csak a pali hülye a testnyelvhez. A kézmozdulat és az elfordulás ugyanis a közeledést elhárító gesztus volt a nő részéről.
Sajnos a férfiak eredendően nehezebben értik a nemverbális jeleket, és hajlamosak a barátságosságot is szexuális érdeklődésnek venni. Ha már egyszer rászálltak egy nőre, vereségnek éreznék a sikertelenséget. Sokszor nem is az a baj, hogy a nőben nincsen érdeklődés irányukban, hanem a férfiak nem értik az arra vonatkozó finom jelzéseket, hogy “lassabban a testtel”. Pl. megérintik a nőt, és az visszahúzza a kezét.
Ha a nő kezdeti flört-jelzései után a férfi közeledik, de később azt tapasztalja, hogy a nő kerülni kezdi vele a szemkontaktust, elfelé hajol tőle, elfordul testével, vagy védekező testtartást vesz fel (pl. keresztbefonja a karjait, összeszorítja lábait), közömbös témák felé tereli a beszélgetést, keze ökölbe szorul, vagy ujjait babrálja, akkor a férfi jobb, ha észre veszi magát. De mondjuk még ezek az udvariasabb formák és nincs veszve minden: “túllihegted magad, egyszer kimaradsz a dobásból”.

Ám, ha a nő ásít, körmét vagy fogát piszkálja, rosszallóan néz, kezét zsebre vágja, tüntetően felfelé bámul, vagy mással kezd foglalkozni, miközben a férfi fűzi, akkor ez a búcsú perce.
A férfiak gyakori hibája, hogy azt hiszik, az ismerkedés rajtuk múlik. Valójában, ha már kiszemelte őket egy nő, legjobb, ha önmagukat adják. A nyitó “jó dumák” soha nem tudnak olyan jó dumák lenni, hogy bármit is el lehessen velük érni. Felmérések szerint a kezdeti érdeklődést 55%-ban a dizájn, 38%-ban a beszédmód és csak 7%-ban a beszéd tartalma határozza meg. Vagyis a jó szövegeknél fontosabb, hogy a férfi ne legyen lehengerlő és hangos, mert ez agresszivitást sugall, de ne legyen túl halk se, mert ez pedig mulyaság.
Magukban bizonytalan férfiak sokszor szeretik az “öntsünk tiszta vizet a pohárba” megoldásokat, vagyis azt hiszik, ha lerohanják a nőt egy vallomással, vagy ha nekilátnak “tisztázni” a helyzetet, megszűnik a bizonytalanságuk. Csakhogy a flört olyan ígéret, amit nem lehet számon kérni, csak viszonozni. Aki ehhez erőtlen, adjon fel házassági hirdetést.

Végül a szinkronitás

A flört-szakértők kiemelik a szinkronba kerülés fontosságát, ami fél győzelem a flört során. Már az is egyfajta szinkronitás, ha a férfi nem akar jobban nyomulni, mint ahogy azt a nő engedi. Szinkronban vannak férfi és nő, ha akaratlanul is egyszerre csinálnak dolgokat, egyszerre néznek egymásra, isznak poharukból, nevetnek, mosolyognak egymásra, hajolnak közel egymáshoz. A szinkronba kerülés útja az egyre intimebb beszélgetés, az érzelmi összehangolódás.

A flört, mint önmegvalósítás

Sokak szerint a flört nemcsak evolúciós program, hanem modern játék, az önkifejezés és önmegvalósítás egy módja. Ma már flörttanfolyamokon lehet elsajátítani a flörtölés művészetét. Jill Spiegel szerint a flört egy új életkészség, amellyel barátságossá tehetjük magunk körül a világot és kifejezhetjük legmélyebb önmagunkat. “Flörtölj az Élettel és a Világgal”, hirdeti e modern flört-próféta. Ettől minden pillanat egy ünnep és kaland lesz. Ilyen magasságokig talán nem tudjuk követni Jill Spiegelt, de kétségtelen, hogy a flört nemcsak házasodni vágyóknak vagy partnert keresőknek ajánlott.
A flört nem egyszerűen ismerkedési technika, hanem a két nem együttlétezési módja. A flörtben elfogadjuk önmagunkat, mint “piacképes”, nemmel bíró lényt, aki biológiailag programozott módon óhatatlan érdeklődést vált ki a másik nem egyedeiből. Aki nem veszi a flört-jelzéseket és nem reagál rájuk, az nem akar tudomást venni női vagy férfiúi mivoltáról. Lehasítja magáról identitását. És ennek, ajaj, de súlyos következményei lesznek ám!
Aszondom hát, szabadítsd fel magad, míg nem késő!

Forrás: Szendi Gábor: A flört (pszichoterapia. tenyek – tevhitek.hu/flort.htm)

5 comments

 1. Kedves Lighthouse!
  Előrebocsátom, hogy nem szimpatizálok a cikk szerzőjével, kritikus leszek, bocsánat.

  “a nők pedig nem akarnak hatalmuk tudatára ébredni. A növekvő elmagányosodás és kapcsolatteremtési nehézségek azt jelzik a kutatók szerint, hogy a génekben hordozott alapvető flört-készségeket és képességeket felülírják a kulturális sztereotípiák.”

  Na, és miféle sztereotípiák akadályozzák vajon a nőket abban, hogy nagyobb önbizalommal merjenek önmaguk lenni? Megmondom én. Olyan felszínes általánosítások sokasága, amiket a szerző a “férfihang” online magazinon nap mint nap sulykol. Szélsőséges feminista példákat kiragadva és általános társadalmi problémának feltüntetve sértegetik alázzák a nőket. Legjobb esetben is folyamatosan megszólásokkal illetnek minden nőt, aki nem az ő elvárásuknak megfelelően gondolkodik.
  Szendinek el kéne dönteni, hogy mit is akar pontosan képviselni, persze értem én, hogy akkor kevesebb pénz áll a házhoz ha következetesen hű marad önmagához, de így meg nagyon kilóg a lóláb. 😦

  A kép tetszett, bárki választotta. 🙂

 2. Ezúttal is megköszönöm az észrevételeit kedves vissza-visszatérő olvasóm, Consolata!

  Tudom, nem engem kívánt bírálni, mégis meglehetősen zavarba hozott a hozzászólásával. 63 évesen rendkívül kínos magyaráznom a bizonyítványomat. Azt korábban is igyekeztem kerülni.
  Szendi Gáborról körülbelül annyit tudtam, hogy klinikai pszichológus. Elmondhatatlanul gyűlölök mindent, ami szánalmasan ostoba, ami bulvár, vagy mocskos politika. Sem feminista, sem antifeminista magazinokat nem olvasok. Szendi Gábor magyar sajtóban történő kirohanásait nem ismerem, a „Férfihang” Antifeminista férfimagazin létezésérül sem volt tudomásom. Ominózus (?) cikkének olvasásakor az abban rejlő igazságtartalom ragadott meg. Azt gondolom, ha a cikk szerzőjéről mélyebb ismeretekkel bírtam volna, a szóban forgó tartalom a Lighthouse-on nem jelent volna meg, bár írását figyelemreméltónak érzem.
  Biztosan jó oka van arra, hogy nem szimpatizál a szerzővel.
  Az azonban örömmel tölt el, hogy a cikk illusztrálásaként felhasznált képeim elnyerték a tetszését!

  Üdvözlettel,
  Balogh Péter

 3. Sajnálom, ha rossz érzéseket okoztam önnek a hozzászólásommal, nem volt célom ilyesmi, elnézést!
  Szerintem egyáltalán nem baj, hogy megjelentette itt a cikket, nekem például alkalmat adott arra, hogy elmondjam a gondolataimat, ami nem kőbe vésett igazság, de az én tapasztalatom, nekem fontos. És hangsúlyozni szeretném, hogy ha olyan szemmel olvastam volna a cikket mint ön, nekem is más véleményem lenne róla.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s