IV. Károly visszatérési kísérletei

Közzétette:

 

 

IV. KárolyIV. Károly 1921 márciusában és októberében is úgy vélte, eljött az ideje, hogy visszatérjen a magyar trónra. Március 27-én IV. Károly és Horthy személyesen tárgyalt egymással, majd április elején Károly elhagyta az ország területét. A magyar kormány és Horthy kormányzó a nagyhatalmak és a szomszédos államok álláspontjára hivatkozva nem támogatta az uralkodót célja elérésében. Túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag a kisantant fenyegetései miatt született ilyen döntés, ugyanis Horthy a saját álláspontját már március végén, az előtt kialakította, hogy a IV. Károllyal folytatott tárgyalásairól a szomszédos államok értesültek volna. Emellett belpolitikai okai is voltak az államfő elutasító döntésének, például Horthy radikális jobboldali környezete a szabad királyválasztók közé tartozott, és a nemzetgyűlésben a szabad királyválasztó kisgazdák voltak többségben. A kormányzónak erre is tekintettel kellett lennie. Összességében Horthy Miklós az ország érdekének megfelelően cselekedett, amikor nem támogatta Károly első visszatérési kísérletét.

Ugyanez mondható el az 1921. őszi eseményekről is. Az első kísérlet kudarcából okulva, IV. Károly már nem békés, hanem fegyveres úton kívánta célját, a magyar trón elfoglalását elérni. Helyzeti előnyét (katonai erőfölényét) viszont nem tudta kihasználni, miután Budapest felé lassú tempóban haladt. Időközben a kormánycsapatok megerősítése megváltoztatta az erőviszonyokat, s ez a tény, valamint a nemzetközi helyzet alakulása együttesen a második kísérletet is kudarcra ítélte A sikertelen puccs nyomán Károly királyt és a Habsburg-házat örökre megfosztották a tróntól.

Forrás: Királyok, hősök, vezérek (49. oldal) Bookazine Kft.,Geopen Könyvkiadó Kft. (2014) ISSN 2064-8952 ISBN 978-963-12-0563-3

 

Question_book.svgIV. (Boldog) Károly (Persenbeug, Ausztria, 1887. augusztus 17. – Funchal, Madeira szigete, 1922. április 1.), teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között I. Károly néven a Habsburg Birodalom és egyben az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven az utolsó magyar király. Két évi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Nem mondott le, de az új államformát elfogadta, mely az eckartsaui nyilatkozatban olvasható. 1921-ben két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül.

Wikipédia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s