Vasi Hegyhát-Rábamente

Közzétette:

 

 

Rába KörmendnélA Rába Körmendnél

A Kistérség a „Vasi Hegyhát” és a Kemeneshát találkozásánál a Rába folyó jobb partjának kavicstakaróján található meg. Délen Zala megye, keleten Nyőgér és Hosszúpereszteg, nyugaton a Nádasd – Zalalövő HU_microregion_3.1.32._Vasi-Hegyhátvonal határolja. A Hegyhát térségét 23 település alkotja, 372 km2 területen 16 500 fővel, nagyrészt aprófalvas településekkel. A terület gazdasági, kulturális és természetes központja az 5 ezer főt számláló VasvarVasvár. Budapestről a 8-as főúton érhető el, Zalaegerszeg irányából a 74-es út szeli át. Gazdasági és társadalmi szempontból elmaradott térségek közé tartozik, nem rendelkezik jelentős iparral nagyrészt mezőgazdaságból élnek az emberek. A környezet gyönyörű. Különösen a túrát kedvelőknek ajánlott ez a tájék. A dombok, erdők, a sík vidékek gyakori váltakozása kellemesen elfáraszt, a tiszta levegő és szép kilátás ritka élményt nyújt az idelátogatónak. A turizmus számtalan vonzerejével, a táj egyszerű szépségével, gazdag növény- és állatvilágával, kulturális hagyományaival kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyók számára. A térségben megtalálható a szelíd turizmus széles tárháza: túrázás gyalog, kerékpáron és lovon, vadászat, horgászat, vadvízi turizmus a Rába folyón, fürdőzési lehetőségek a környék tavaiban (Döröske, Gersekarát, Szajki- tavak) és a vasvári Szentkút termálfürdőjében. A természet szépségét bemutató (Európa legnagyobb) rododendron (havasszépe) gyűjtemény terkepKámtól néhány km-re található a Jeli Arborétumban. Különösen májusban és júniusban virágzáskor, de a későbbi hónapokban is látogatók ezreit csalogatják ritkaságnak számító növénykülönlegességei. A kistérség központjában Vasváron a történelmi múltnak számos emléke található, meg mint az ország egyik legrégebbi mtl-00020Domokos rendi temploma és kolostora, Szentkút híres búcsújáró hely valamint Mindszenty József bíboros szülői háza Csehimindszenten. A „Vasi Hegyhát” Kistérséget mindazok számára ajánljuk, aki szereti a változatos tájat, csendes, békés környezetet a vendégszerető hegyháti embereket.

 

A Jeli Arborétum

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A természettel bármikor és szinte bárhol találkozhatunk. Sétálhatunk tóparton, erdőben vagy rétek sokszínű virágai között. Élvezhetjük a pillanatot, amivel az adott táj megajándékoz bennünket.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az arborétumban tett séták teljesen mások.
Egymástól kis távolságra helyezkednek el különböző növénytársulások, néha növényritkaságok, melyeket csupán hosszú fáradságos utazások árán tudnánk megcsodálni valódi élőhelyükön. A különbözőségük ellenére mégsem egy széteső zöld mozaikot látunk, hanem illeszkedő egységeket, amelyek képesek egymásba fonódni, egymáshoz alkalmazkodni. Ez azOLYMPUS DIGITAL CAMERA egység hozza létre a kertek varázsát, amely olyan erős, hogy lelkiállapotunkat, gondolataink tisztaságát, szabadságérzetünket képes befolyásolni. A kert harmóniája éles tükre a kertépítő lelkületének, akaratának és céljainak.
A Jeli Arborétumot 1922-ben kezdte kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István. A hely kiválasztásában Malonyán szerzett tapasztalataira támaszkodott. Figyelembe vette a talajszerkezeten kívül a szubalpin és a mediterrán hatás együttes jelenlétét, amely esetenként az örökzöld lomblevelűek túlélésésének záloga. A telepítéshez bősége növényanyaggal rendelkezett. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tuját, tiszafát, babérmeggyet, buxusok, madárbirsek és borbolya félék tömegét ültette el. A sétautakat páfrányokkal, nárciszokkal, liliomokkaljeli_2k szegélyezte. A kialakult mikroklíma már alkalmas volt a rododendronok telepítésére.
Az egy évtizednyi munka, a megépített öthektárnyi csoda, továbbfejlődése Ambrózy-Migazzi István 1933- ban bekövetkezett korai halálával megszakadt.
A második világháború alatt és az azt követő zavaros időkben az arborétum nem gondozták.  A telepített növényeket a honos akácos, borókás, seprűzanótos, nyíres foltok a teljes megsemmisüléssel fenyegették. 1953-ban a kertet védetté nyilvánították, majd pár év múlva a jeli_4knövénykateszter készült amely a  grófi hagyatékból csupán 15 fenyő és 19 lombhullató fás növényfajtát talált.
A hatvanas évek erdészpolitikája szerencsére változást hozott a haldokló kert életébe. Az egzóták telepítése Ambrózy nyomdokain haladva újraindult és az eredeti állapotok irányába haladt. Az arborétum többi részén kísérleti célú telepítések történtek. Tájkörzeteket alakítottak ki, amelyek bemutatják Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, hazánk földrajzi szélességével és domborzatával megegyező területinek erdőtársulásait.
A hetvenes évektől neves erdészek és botanikusok egész sora dolgozott az arborétum fejlesztésén, melynek eredményeképpen napjainkra a fenyőfélék száma meghaladja az ötvenet. A nyírgyűjtemény 39 különböző fajtáján kívül számos lombos fafaj örökzöld és lombhullató cserje is fellelhető. Megtalálható még aOLYMPUS DIGITAL CAMERA lágyszárú hagymás, hagymagumós és gyöktörzses növények 100-nál több faja is. Sétautak esőházak épültek, padok és útbaigazító táblák kerültek kihelyezésre. A Jeli Arborétum területe 107 hektárra növekedett. A kertépítő munkák napjainkban is folytatódnak.
A legtöbb látogatót a havasszépe (rhododendron) tömeges virágzása vonzza. Május és június hónapokban a kert virágruhába öltözik. A nagy mennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A Vasi Hegyhát gyöngyszemét a tavaszi virágzás tette Európán is túljutó hírűvé.
A kert teljes megismerésében a bejáratnál megvásárolható ismeretterjesztő füzet nyújt segítséget.

Forrás: vasihegyhat.cellodin.hu, vasihegyhat-rabamente.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s