Narmer

Közzétette:

 

 

narmer

Narmer

I.e. 3100 körül

Nemzetisége: Egyiptomi

Jelentősége: Háromezer évig fennálló civilizációt alapított

Farao_narmer

Felső- és Alsó- Egyiptom egyesítése révén ő lett az első fáraó

Az ókori Egyiptom a világ egyik legátfogóbb kultúráját mondhatta magáénak, amelynek kolosszális épületeit, gazdagságát és múmiáit ma nem csodálhatná a világ, ha Narmer nem lett volna. A Menésznek is nevezett király eredetileg Felső- Egyiptomban uralkodott, majd meghódította Alsó- Egyiptomot is, s így hozta létre azt az ókori Egyiptomot, amely egészen időszámításunk kezdetéig fennállt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Narmer-paletta két oldala

Diadalmas hadjárata során örökítette meg őt a híres-paletta. Uralkodását a művészet fellendülése jellemezte. Ebből a korból származnak a nagyplasztika első fennmaradt alkotásai (például alabástrom páviánszobor).

Narmer személye – hasonlóan II. Skorpióhoz – először a neheni templomból előkerült, a nagy fogadalmi letéthez tartozó egyik tárgya (Narmer-paletta) révén vált ismertté. Ma már sírját is ismerjük Abdzsu (Abüdosz) város Peker nevű temetőjében, mai nevén Umm el-Kaábban a többi 0- és I. dinasztiához tartozó uralkodóval egyetemben, így kilépett a mitikus történetelem kereteiből, és valós személyként tisztelhetjük. Nevét a palettának mindkét oldalán szereh-keretbe írták két Hathor-fej közé, mindkét oldali ábrázolása mellett feltűnik a pecsétőr és a saruhordozó, így ezeket a később is meglévő fontos tisztségeket a legkorábbi udvari méltóságokként lehet tekinteni.

NarmerPalette-CloseUpOfProcession-ROM

Narmer Palette in Cairo-(Egyptian Museum)

A Narmer név az uralkodó úgynevezett Hórusz-neve, ezt nem születése alkalmával kapta, hanem trónra lépésekor. Ezt a nevet írták a szereh-keretbe, és ezzel jelölték az uralkodót minden hivatalos vagy szakrális jellegű iraton. A név jelentése: Gonosz Harcsa, bár az ilyen korai időkből származó nevek fordításai mindig is kétségeket hagynak maguk után. A korai típusú hieroglif jelek Narmernameközvetlen jelentése mindenesetre ez.

Narmert a Narmer-palettán Felső- és Alsó-Egyiptom koronájával is ábrázolták, az előlapon a Fehér Koronával (Felső-Egyiptom), a hátoldalon a Vörös Koronával (Alsó-Egyiptom), ezért a mai egyiptológia az ő nevéhez fűzi Egyiptom első egyesítését.

Narmer_MaceheadNarmer buzogánya
Források: Királyok, hősök, vezérek (16. oldal) Bookazine Kft.,Geopen Könyvkiadó Kft. (2014), Magyar Larousse Enciklopédia, Wikipédia

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s