Teatro Colón

Közzétette:

 

 

A világ egyik legszebb operaháza a Teatro Colón, melynek akusztikája is egyedülálló. Hatalmas neoreneszánsz homlokzata a világ talán legszélesebb bulvárját, az Avenida Nueves de Juliét ékíti Buenos Airesben. Az Operát 1890-ben kezdték el építeni, de politikai és bürokratikus okok miatt csak 18 évvel később adták át rendeltetésének. Az építménynek a gyorsan fejlődő Buenos Airest kellett reprezentálnia, amely 1880- tól lett Argentína fővárosa. Az opera műfaja Buenos Airesben régi hagyományra tekint vissza. A Teatro Colónt 1908-ban Verdi Aidájával nyitották meg. A város növekedésével és gazdagodásával további színházak épültek. Francisco Tamburini mérnök elképzelése volt, hogy olyan operaházat tervezzenek, amely a legkülönb lesz a világon, de sajnos az építkezés megkezdését követően, 1892- ben meghalt. Az épület az olasz reneszánsz és a francia könnyed stíluselemek keveredése, a részletekre pedig németes aprólékossággal ügyeltek.

 
teatro-colon_600x

Már maga a főhomlokzat is csodálatos, de az épületbelső igazán lélegzetelállító. A lépcsőfeljárók márványból készültek; klasszicista oszlopok, szoborcsoportok és aranylemezekkel bevont boltívek kápráztatják el a látogatót. Az épület talán legnagyszerűbb része az ólomkristály csillárokkal megvilágított Salon de Oro („Aranyszalon”). Arannyal és vörös bársonnyal borították be a nézőteret, ahol 2500 ülőhelyet és 1000 állóhelyet alakítottak ki. A földszinten 632 ülőhely van. A székek elrendezésénél arra is ügyeltek, hogy a hölgyek bő estélyi ruháikban kényelmesen közlekedhessenek a sorok között, anélkül hogy bárkinek is fel kellene állnia. A páholyokat és karzatokat hét szinten helyezték el. A legfelső szint az El Paraiso („Paradicsom”) nevet kapta. Az argentin festő, Raul Soldi által tervezett kupola fedi a termet, közepéről hatalmas kristálycsillár függ alá.

 

Teatro Colon
A színpad akkora, hogy a zenekar és a balettkar párhuzamosan tarthat próbákat. Hangszigetelő fallal osztható meg, így a különböző csoportok nem zavarják egymást. Opera-, színházi és balettelőadásokat tartanak benne. Az operaház Buenos Aires Filharmonikus-zenekarának, a balett­karnak, az Opera zenekarának és kórusának ad helyet. Saját színházi műhelyében készítik a díszleteket, kosztümöket, parókákat és egyéb kellékeket. A színpad alatt három emelet mélységben próbatermek, az asztalosok és szabók munkaszobái és a kosztümtár helyezkedik el.
Az itt fellépő karmesterek között megtalálhatjuk Toscanini, Richárd Strauss, Thomas Beecham, Klemperer, Karaján és Bernstein nevét. Hasonlóan gazdag az itt járt énekesek névsora is: Lily Pons, Saljapin, Gigli, Lotte Lehmann, Lauritz Melchior, Maria Callas, Joan Sutherland, Elisabeth Schwarzkopf, Marton Éva és még sokan mások.

Forrás: A világ csodái

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s