Claudio Monteverdi

Közzétette:

 

371 évvel ezelőtt Velencében 76 éves korában meghalt Claudio Monteverdi olasz zeneszerző, az első opera szerzője.

Claudio Monteverdi (Cremona, 1567. május 15. – Velence, 1643. november 29.) olasz barokk zeneszerző, pedagógus és karnagy. Az opera első nagy mestere volt.

Claudio_MonteverdiClaudio Monteverdi

(1567-1643)

Olasz zeneszerző, akinek „az egész embert megindító” zene volt az eszménye. 1607-ben írott Orfeója a zeneirodalom első érett operája. Cremonában született – ahová minden válsága idején visszatért –, húsz évet töltött a mantovai herceg szolgálatában, és harminc évig működött a Velencei Szent Márk-székesegyház karnagyaként.

Az alábbiakban egy történetet olvashatnak a zeneszerzőről.

Bármilyen elfoglalt volt, Monteverdi talált rá időt, hogy egy kicsit utazgasson is. Jó egészségnek örvendett, pedig egész életében felfájással és szempanaszokkal küzdött. Egyik utazása során megtámadták és kirabolták. A banditák az út menti mezőről bukkantak elő. Kettőnél puska volt. A harmadiknál tőr, és megragadta Monteverdi lovát. Térdre kényszerítették Monteverdit, és mindenét elvették. Aztán megparancsolták, hogy vetkőzzön le, de ő azt mondta, több pénz nincs nála, mire otthagyták. A vele utazó szolgálólánynak is megparancsolták, hogy vetkőzzön le, de az „fohászok, könnyek és könyörgések között ellenállt, és elérte, hogy békén hagyják”. Az egyik rabló felpróbálta Monteverdi kabátját. Túl hosszú volt neki. Akkor Monteverdi fiának felöltőjét ragadta meg. Túl rövid volt. „Aztán a fiú ruhája következett, és kezdte az egészet elölről.” Monteverdi az őket kísérő mantovai futárra gyanakodott, de semmit nem tudott bizonyítani.

Primeiro_retrato_de_MonteverdiMonteverdi 1597 körül
Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse 19.oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s