Százhúsz éves a világelső New York Kávéház

Közzétette:

A New York-palota Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló volt biztosítótársasági székház, ma New York Palace Hotel néven luxusszálloda. A Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete. Egyúttal művelődéstörténeti jelentőségű épület: a földszintjén berendezett New York kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába.

Az idén 120. születésnapját ünneplő New York Kávéház több kort, több rendszert, több sorsfordító történelmi változást élt át. Mégis, szinte mindig újjászületett, élet pezsdült benne, birtokba vették a kényelemre, otthonosságra vágyó művészek, kiválóságok és közemberek egyaránt.
A Boscolo Csoport újjáépítette, hogy patinája a huszonegyedik században is ugyanazt jelentse, amit egykor a szépségre és a részletekre jobban odafigyelő korban jelentett: a világ legszebb kávéházát.

new york-palota_450xNew York Palota- Budapest

A mai New York Palota az 1894-ben épült eredeti épület újragondolása, Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám kreatív ötletei által. Az épület olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus stílusú, azonban a modern kortárs belsőépítészet is teret kapott a belső terek kialakításában, megalkotva a Boscolo Csoport luxus szállodáinak egyik legrangosabbját.

A New York Palota fényűző pompája nemcsak a formákban, hanem a felhasznált anyagokban is felismerhető, kizárólag nemes anyagok borítják, díszítik az épületet. Az impozáns épület hangsúlyosabb része a földszinti kávéház, aminek ablakai mellett stílusosan 16 bronzból készült ördögi faun – “El Asmodáj” a kávé és gondolkodás ősi alakja – tartja a lámpást, ezzel is hirdetve a New York Kávéház szellemiségét. A szállodában található márványok (carrarai, giallo siena-i, botticino), textíliák, berendezések mind a stílus és design őshazájából: Olaszországból származnak. A belső tereket bronzszobrok, a mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc csodálatos eredeti pannói díszítik, a termekben velencei csillárok, a bejáratnál szökőkút kápráztatja el a látogatókat.

2001. februárjában az olasz Boscolo csoport vállalta fel a legendás épület újjáépítését, így elkezdődhetett a műemlék épület felmérése, majd tervezése. A műemléki terveket az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ szakemberei készítették a Boscolo Csoport saját project menedzsment cége, a Hotels Engineering irányítása alatt. A tervezést kísérő restaurátori kutatás során korábban nem ismert műemléki értékek kerültek elő. Ennek következtében, valamint az üzemeltetés nyugalma érdekében a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a Kávéházat a megújuló Palotával együtt nyitják meg. A New York kávéház 2006. tavaszától régi pompájával várja vendégeit, megidézve a 20. század eleji miliőt mai design elemekkel.

Lobby_of_the_New_York_Palace_Hotel_BudapestLobby of the New York Palace Hotel Budapest

A szálloda 107 szobával nyitja meg kapuit a luxusra és nagyvilági miliőre vágyó nagyközönség előtt. 24 Classic szoba, 34 Superior szoba, 22 Deluxe szoba, 21 Junior Suite, 4 Suite és 2 Royal Suite fogadja a látogatókat.

A vendégek rendelkezésére áll: 24 órás szoba szerviz, limuzin-szolgálat sofőrrel, baby-sitter szolgálat, autóbérlés, internet hozzáférés, titkári szolgálat, business center.

A mai rohanó világban szükség van egy helyre, ahol az ember megpihenhet, relaxálhat és élvezheti a különböző kezelések jótékony hatását. A Spa-ban tökéletesen kizárható a külvilág és a vendégek átadhatják magukat az “örök életet” ígérő kezeléseknek, szakavatott masszőrök és terapeuták segítségével. A Spa egyedülálló kialakítása, atmoszférája páratlan élményhez juttatja a látogatókat.

A szálloda első emeletén található VIP Lounge, reggeliző illetve bankett terem, 1 nagy és 3 további kis konferenciaterem a legmodernebb audiovizuális felszereléssel áll rendelkezésre, melyek bármilyen rendezvény, ülés, értekezlet, tréning, koktélparti, vagy üzleti vacsora lebonyolítására alkalmasak. A reggeliző befogadó képessége ültetve 80 fő, állófogadás esetén 1-0-120 fő. A szálloda VIP Lounge része 12-15 fős sajtótájékoztatókra, prezentációkra, vagy megbeszélésekre kínál tökéletes helyszínt, egy kisebb Business Centerrel és Coffee Lounge-dzsal kiegészítve. A Konferencia Központ 1 nagyobb és 3 kisebb terme összesen maximum 175 fő befogadására alkalmas. A 1-0-80 fős nagyteremből nyitható három 25 fős kisterem, melyek közül kettőt külön, egyenként is le lehet választani kisebb összejövetelekre, a hozzájuk tartozó Foyerrel.

A New York Palota étteremmel, kávéházzal, bárral és reggelizővel büszkélkedhet. Mindegyik terem sajátos atmoszférával rendelkezik, így a vendégek hangulatuknak megfelelően választhatnak egy csendes kis sarkot egy meghitt beszélgetésre, vagy akár egy pezsgő kávéházi asztal mellet is megvacsorázhatnak. A New York Kávéház a legjelentősebb és legismertebb része a szállodának. Az eredeti kávéház négyszintes elrendezése és díszei megőrizték a hajdani pompát a kiváló restaurátor mesterek munkájának köszönhetően. Itt mindenki elüldögélhet egy csésze kávé mellett, a napilapok és magazinok legszélesebb palettájából válogatva a Karzaton, a Fehér Szalonban, vagy akár a Vörös Szalonban. A “Mélyvízben”, a szálloda éttermében fogyaszthatjuk el az olasz konyhaművészet műremekeit, a szálloda legkiválóbb chefjeinek alkotásait. A Szivar Bár egyedi, kozmopolita atmoszférájával bizonyosan a “szivar barátok” törzshelyévé válik.

A New York Kávéház hajdani Hölgyterme ma egy csodálatos luxusüzletnek ad helyet, ahol Costume Nazional, Exté, Gianfranco Ferré és Roberto Cavalli stb. kiegészítők.

cafe_nyito

New York Palota és Kávéház története

A New York Palota a New York Biztosítótársaság felkérésére, Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giegl Alajos tervei alapján épült. Az épület gyöngyszemét, a “világ legszebb kávéházát” 1894. október 23-án nyitotta meg Steuer Sándor, egy híres kávés família tagja. Az impozáns épület legpompásabb része a földszinti kávéház lett, aminek ablakai mellett stílusosan 16 bronzból készült ördögi faun – “El Asmodáj” a kávé és gondolkodás ősi alakja – tartotta a lámpást, ezzel is hirdetve a New York kávéház szellemiségét. A méltóságteljes épület az olasz reneszánszra támaszkodó, eklektikus stílusban épült, melynek enteriőrjeit is a historizáló eklektika jegyében tervezték. Csupa márvány, bronz, selyem és bársony volt minden, a pompázatos összhatást sokan II. Lajos bajor király palotájához hasonlították. A mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc csodálatos pannói díszítették, a bejáratnál szökőkút, a termekben velencei csillárok kápráztatták el a látogatókat. A kávéházban a női- és játékterem mellett, a “mélyvízben”, egy biliárd terem is helyett kapott. A pesti szóbeszéd szerint a megnyitó napján Molnár Ferenc játékos kedvű újságírótársaival együtt a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen.

cafe_2

A kávéház irodalmi rangját akkor nyerte el, amikor a Harsányi fivérek vették át a vezetését. A New York valódi irodalmi kávéházzá, a fővárosi szellemi élet egyik központjává a század első évtizedétől vált. Itt volt az írók és újságírók Otthon Köre, valamint hamarosan létrejöttek a művészasztalok. A kor legnívósabb irodalmi folyóiratának, a Nyugat-nak is hamarosan ide került a szerkesztősége, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső itt vetették papírra első írásaikat. Az egyik főszerkesztő, Osvát Ernő a karzaton szerkesztette a lapot, ott, ahol emléktáblája ma is látható. A tízes évektől kezdve itt nyüzsgött a színházi és filmes szakma krémje is: innen indult el világhódító útjára Kertész Mihály, a legendás Casablanca című filmért Oscar-díjat elnyerő rendező, Kacsó Pongrác is a kávéházban nyerte ihletét a János Vitéz híres daljátékának megkomponálásához, valamint Kálmán Imre, a híres operett zeneszerző is a New Yorkban alkotta meg számos híres darabját. A New York zenés kávéház volt: kezdettől fogva cigányzene, télen még katonazene is szólt. A vendégek személyre szabott kiszolgálásáról számos legendás pincér gondoskodott.

cafe_3

A kávéház első fénykora az első világháborúval ért végett, amikor is a Harsányi fivérek átadták az üzemeltetést. A háború után a kávéházat átvette Tarján Vilmos, aki alatt új korszak keződött. Melegkonyhát alakítottak ki, étterem lett a “mélyvíz” helyén és a “New York café – és restaurant” a város egyik legelőkelőbb éttermévé lépett elő és a társadalmi élet központjává vált. A közelgő világháború, valamint a harmincas évek gazdasági válsága következtében a pezsgő társasági élet elcsendesedett Európa szerte, így a New York Kávéház átmenetileg bezárta kapuit és a világ legszebb raktár épületeként működött. 1954-ben újranyitották Hungária néven, igaz nem kávéházként, de majdnem az eredeti fényében.

Forrás: http://epulettar.hu   Képek: http://www.newyorkcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s