Programok novemberre

Közzétette:

 

 

November_2Márton nap, pálinkafesztivál, borkorcsolya, egy kis csokoládé, és a közelgő Adventi vásár. Nem érdemes begubózni, csak az időjárás szürkül, a programok színesek maradtak.

 

Holdfénytúra a Rezi várhoz; november 7.; www.bfnp.hu; A telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázik a Rezi várhoz a csoport a területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével, ahol az útravalóul elcsomagolt vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elő táruló panorámában. A túra hossza 8,5 km, szintkülönbség kb. 160 m, időtartam kb. 4 óra. Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló.

Márton Napi Pálinkafesztivál; november 7. – 9.; Siófok; www.siofokportal.com; A szürke novemberi napokba egy kis melegséget visz, a magyarok kedvenc italának, a pálinkának és a hagyományos libaétkeknek a bemutatása. A rendezvény ideje alatt hagyományőrző és szórakoztató műsorok váltják egymást, a Fő téren pedig, kirakodó vásár kavalkádjában sétálhatnak a látogatók.

 

Novemberi szöszmötölés; Tihany; november 8.; www.bfnp.hu; www.levendulahaz.eu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók nap folyamán őszi hangulatú díszeket készíthetnek

 

VI. Keszthelyi Természetgyógyász Nap; november 22.; Keszthely; www.balatonszinhaz.hu; Az egész napos rendezvényre ellátogatók különböző egészségmegőrző tanácsadásokkal, alternatív gyógyászati kellékek, homeopátiás, és bio készítmények kiállításával találkozhat a Balaton Színház aulájában. A szekciótermekben szakmai előadásokat hallgathatnak meg, méréséken és tornákon és koncerteken vehetnek részt az érdeklődők. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napra a belépés díjtalan!

 

Nádas József festőművész kiállításának megnyitója; november 28.; Fonyód; www.fonyodifengshuigaleria.hu; A fonyódi Feng Shui Galéria havonta új művész / művészek kiállításainak ad otthont. Az időszakos kiállítások mellett a Galéria állandó gyűjteménye is megtekinthető a Galéria nyitvatartási idejében.

 

Városnap és Jótékonysági vásár; november 28.; Siófok; www.kulturkozpont-siofok.hu, Egész nap Jótékonysági vásár várja a látogatókat, ahol helyi egyesületek, szervezetek kínálják érdekes portékájukat, hogy az így összegyűjtött adományokat jótékony célra fordíthassák. Este az elsötétített téren látványos produkció után kerül felkapcsolásra a város varázslatos karácsonyi díszkivilágítása. Minden látogató vendég egy jó forralt borra vagy finom teára.

 

 

100 Hungarikum Bormustra; november 29.; Keszthely; www.balatonszinhaz.hu; A 100 Hungarikum Bormustrán a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A rendezvénnyel a szervezők hazánk egyik legismertebb szőlőnemesítője, Dr. Bakonyi Károly emléke előtt kívánnak tisztelegni.

 

Adventi örömök; november 30. – december 21.; Nagyvázsony; www.nagyvazsony.hu; Ebben az évben az ünnepi gyertyagyújtásokra a Községháza előtti parkban kerül sor az egyházak képviselőinek közreműködésével, majd a Közösségi ház épületében várjuk az érdeklődőket sok szeretettel, a közel egy hónapig tartó rendezvénysorozat alkalmain.

 

A vadludak ideje túra a vadludak birodalmában; november 15.; Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény; www.szabicskikoto.hu; A tanösvényen tett kirándulás alkalmával bepillantást nyerhetünk az őszi madárvonulás kulisszatitkaiba. A távcsövekkel a”Vadludas túrán” az őszi vonulás közbeni erdei énekesmadarakat, a tavon pedig a gémféléket, récéket, ludakat kaphatunk lencsevégre. Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Márton napi mulatság; november 8.; Egerszalók pincéiben, és a Barlanglakásoknál; www.egerszalok.hu; Márton napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel Egerszalók pincéiben. Népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, népi játékok, libasütés kemencében a Barlanglakásoknál.

 

Palócgála; november 21.-23.; Eger, Bartakovics Béla Közösségi Ház; www.ekmk.eu; Palóc népdaléneklési verseny, országos és térségi minősítések, valamint: A Népművészet Mestereinek hangversenye, néprajzi filmek vetítése, népművészeti kiállítás, szakmai előadások, palócbál.

 

Borkorcsolya napok; november 21.-23.; Egerszalók, Demjén és Egerszólát; www.gyogyvizekvolgye.hu; A Gyógyvizek Völgye nem csak a vizeiről, fürdőiről vagy sódombjáról híres, finom borai messze földön is megmérettettek. A Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére.

 

Márton-napi vigasságok; november 8.; Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum; www.gocsejiskanzen.hu; Az eseményekben gazdag nyár után az ősz is bőven tartogat programokat Zalaegerszegen. A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum Márton nap alkalmával, őszi finomságokkal, tesz-vesz munkákkal, játékokkal és a már megszokott jó hangulattal várja a látogatóinkat.

 

Szent Márton napi nagyvásár; november 8-9.; Szombathely, Vasi Skanzen, Árpád utca 30.; www.savariamuseum.hu; Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok. A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató.

 

Soproni Advent; november 28. – december 24.; Fő tér; www.soproniadvent.hu; Karácsonyi hangulat kulturális programokkal, ajándékvásárlási lehetőséggel, sütemény- és forralt borkóstolással. Mindez Sopron hangulatos barokk belvárosában, a Fő téren.

 

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe; november 7-11.; Pápa, Fő tér 1.; www.jmkpapa.hu, www.bornapok.papa.hu; Hét borászat borai, pálinka, libacomb, libatöpörtyű, ludaskása, Esterházy-libaragu, sajt, rostos üdítők és egyéb finomságok várják Önöket.

Szent Márton Napi Borünnep a Villányi borvidéken; november 7-8.; Villány-Siklósi Borút települései; www.villanyiborvidek.hu; Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog” – szól a mondás. A hagyományok fontosak, főleg ha jó borok és világraszóló lakoma kötődik hozzájuk! A Márton napi Újborünnep már sok éves tradícióval rendelkezik a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő vigasság pedig országos hírű esemény a borkedvelők körében.

 

II. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál; november 7-9.; Orfű, Mecsek Háza; www.mecsekhaza.hu; A fesztivál célja, hogy a hagyományos magyar disznóvágások hangulatát megőrizze és lehetőséget biztosítson arra, hogy csapatok induljanak a fesztiválon és megmutassák képességeiket, hogy ki tud finomabbnál finomabb ételeket készíteni a friss disznókból.

 

Szekszárdi Néptánc Fesztivál; november 21-23. Agóra Színházterem; www.babitsmuvhaz.hu; A fesztivál a magyar amatőr néptánc mozgalom rangos versenye, melyre a mozgalom első és második vonalába tartozó együtteseket várnak, határon túlról is.

 

Negyedik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár; november 28. – december 24.; Pécs, Széchenyi tér, Kossuth tér, Irgalmasok útja; www.iranypecs.hu; Az adventi időszak heteiben, a város apraja-nagyja újra együtt lehet, felkeresheti a Mikulás Házát, csodálhatja a fényfestéseket, az épületvetítéseket, esténként pedig közösen várhatja a Varázslatot, a Nádor Szálló adventi ablakából alászálló fényangyalkát, mert a Széchenyi tér a vásár idejére a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok és közös ünnep terévé változik.

 

Szennai Hurkafesztivál; november 29.; www.szenna.hu; A disznóölés hagyományos időszakának kezdetén Szennában rendszeresen megrendezésre kerül a hurkatöltő, hurkakötöző mesterek és nyársdugóvers mondó poéták versenye. A rendezvényen hagyományos és különleges, frissen sült és hidegen fogyasztandó hurkaféleségekkel is találkozhat a látogató. A finom falatok mellé forralt bor, hagyományőrző együttesek műsorai és vidám hangulat dukál.

 

Kaposvári Advent; november 30.- december 21.; www.egyud.somogy.hu; Az advent első hetén gyertyagyújtással kezdődő, karácsonyig tartó színes, szabadtéri programokkal fűszerezett rendezvény igazi karácsonyi hangulatot varázsol a Kossuth térre. Fából faragott alakokból álló Betlehem, pajtaszínház, városi karácsonyfa és adventi koszorú teremti meg az ünnep hangulatát.

 

Debreceni Ősz – Debreceni Irodalmi Napok; november 5-7.; Kölcsey Központ; www.fonixinfo.hu, www.debrecen.hu; Nagy múltú rendezvény, amely a magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye. A program magját képező tudományos tanácskozás köré a város értelmiségét, irodalomkedvelő közönségét, tanuló ifjúságát megcélzó, az ide látogató írókat és a társművészetek képviselőit is bevonó programok kerülnek.

 

Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó;  november 7-9.; Szolnok; www.ankk.hu  ; A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek tárlatával, a csokoládé történetével, illetve elkészítésével kapcsolatos programok “egész kavalkádjával” várják a Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládétalálkozó látogatóit. A programok: csoki-kóstolók, bemutatók, csokizó, csokigyár, Hungarikum cukrászati sütemények, csokivonat, csokimozi, közművelődési programok, csokoládé eredetét, történetét és kedvező élettani hatásait bemutató tárlat, valamint kiállítás és vásár, amelyen nagy csokoládéválasztékot sorakoztatnak fel, a kézműves-, prémium- csokoládéktól a közkedvelt, jól ismert édességekig.

 

Márton-napi Libalakoma; november 7-9.; Hajdúszoboszló, Szent István park; www.hajduszoboszlo.hu; November második hétvégéjén, Márton nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a szervezők. A rendezvényen a libából készített ételek mellé neves magyar pincészetek újbor kínálatát is megízlelhetik a látogatók. A Lakoma az év, záró gasztronómiai eseményként több zenés és kulturális programmal is várja majd az érdeklődőket.

Karácsonyi falu; november 24.  – 2015. január 1.; Szolnok, Kossuth tér; www.szolnok.hu, www.szolsport.hu; Szolnok város főterén, a Kossuth téren, Karácsonyi faluval ünnepeli a város az Adventot. A főtéren óriás karácsonyfa látható, ahol forralt borral, karácsonyi finomságokkal, ajándékötlettel és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

 

Karácsonyi Ünnepi Hetek; november 28 – december 24.; Szeged, Széchenyi tér, Dóm tér, Dugonics tér; www.varoskep.szeged.hu; A tér több pontján forralt bor, kürtöskalács, édességek, sült gesztenye és számos más finomság várja a kilátogatókat. A legkisebbek szórakoztatásáról a téren felállított, fa toronnyal kiegészített szalmalabirintus, valamint a Betűmóka foglalkoztató gondoskodik. A meséléssel egybekötött, különleges kézműves foglalkozás minden szombat és vasárnap várja az érdeklődőket.

 

A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak; 2015. február 20.-ig; Magyar Mezőgazdasági Múzeum; http://www.mezogazdasagimuzeum.hu; Szilaj, nomád vagy villanypásztor? Mire jó a juhászkampó? Miért fehér a gulyás komondora? Mit üzen a pásztor-távíró? Kinek szól a csordás kürtje? Ezekre és számos egyéb kérdésre is választ ad a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, őszi időszaki kiállítása, mely a magyar pásztorélet múltján és jelenén vezeti végig a látogatókat, oly módon mutatva be a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó mesterséget, a pásztorok sajátos világát és kulturális sokszínűségét, hogy az a mai kor emberét is megszólítsa.

 

Rembrandt és a holland „arany évszázad” festészete; 2015. február 15.-ig; Budapest, Szépművészeti Múzeum; http://www.szepmuveszeti.hu/kovetkezo_kiallitasok; A csaknem 100 festő több mint 170 alkotását felvonultató kiállításon a Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezik magán- és közgyűjteményekből, a legjelentősebb kölcsönző intézmények többek között az amszterdami Rijksmuseum, a stockholmi Nemzeti Múzeum, a párizsi Louvre, a londoni National Gallery, a Los Angeles-i Getty Museum, a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi és a madridi Prado.  A kiállítás további szenzációja, hogy a jelentős számú Rembrandt mű – köztük a legkorábbinak ismert festménye és az utolsó önarcképe – mellett három Vermeer alkotást is láthat majd a tárlaton a nagyközönség.

 

Disznótoros Kolbászfesztivál; november 14-16.; Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park; http://www.disznotoroskolbaszfesztival.hu; A rendezvény mindhárom napján reggeltől sötétedésig családi és felnőtt programok sokasága várja majd a látogatókat a 100.000 négyzetméternyi rendezvényterületen. A látogatók a rendezvényen nosztalgiázhatnak és kipróbálhatják, hogyan mulattak az előző generációk. A nappali programok során a gyerekeket és a felnőtteket is programok sokasága várja: állatsimogató rengeteg állattal és lovakkal, őshonos magyar állatok bemutatója (fekete bivaly, szürke marha, racka juh, mangalica, stb…) és az összes malacfajta is látható lesz, az idén felújított „Víztorony Park” területén.

 

Adventi Ünnep a Bazilikánál; november 28. – 2015. január 1.; 1051 Budapest, Szent István tér; http://adventiunnep.hu; A Szent István tér Budapest legszebb, leghangulatosabb közösségi tere az adventi időszakban. A belváros szívében, a Bazilika előtti Szent István téri Adventi Ünneppel, melyet idén, már hagyomány szerint újra megrendezünk, szeretnénk a karácsonyi készülődés hangulatát, fényét, illatait, közösségformáló erejét újra felidézni. Szándékunk a vásár épületeivel, elrendezésével, a kiállítók tudatos megválasztásával, a közösségi terek (Jászol, Adventi koszorú, gyerekek számára ingyenes korcsolyapálya, óriás karácsonyfa) és programok (közös fotózás, jótékonysági fellépők, fényfestés) kialakításával, szervezésével az élményszerű időtöltésre, baráti találkozásokra helyezni a hangsúlyt.

 

Németh Krisztina -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s