A képírás története – a fotográfia fejlődésének pillanatai

Közzétette:

 

 

– kiállítás a százhalombattai „Matrica” Múzeumban

képírás.preview

A „Matrica” Múzeum kiállítása az elmúlt 175 évnek állít emléket azzal, hogy bemutatja a fénykép készítésének hagyományos technikáit, és körülményeit.

A fotó, a fénykép hétköznapunk része, ha egy pillanatot meg akarunk örökíteni már csak, előkapjuk telefonunkat és kattintunk. Néhány éve ehhez még külön fényképezőgépre volt szükségünk, kicsivel korábban külön vásárolható filmre is.  Néhány éve még laborban – laikus számára bonyolult kémiai eljárással – varázsoltak kézzel fogható felvételt, ma már ehhez elegendő egy nyomtató is. A pillanat megörökítésének vágya egyidős az emberiséggel. Ennek köszönhetjük az ábrázoló képzőművészetet és ennek hatására született meg a fénnyel való írás, a képírás, azaz a fényképezés technikája. Maradandó fénykép előállításával többen egymással párhuzamosan is kísérleteztek.

 

A legelső fény által rögzített képet, szobájának ablakából, 8 órás expozíciós idővel, a francia Joseph Nicéphore Nièpce készítette 1826-ban. A széles körben elterjedt fényképészeti eljárás kidolgozója Jacques-Mandé Daguerre volt, akinek felfedezését 1839-ben mutatták be a Francia Akadémián. Találmányát életjáradék fejében a francia állam megvásárolta és a dagerrotípia vegyi eljárásának részleteit is ismertetve szabad felhasználásra a világnak ajándékozta. A fényképezés híre és gyakorlata rohamosan terjedt. Magyarországon elsőként 1939 januárjában a Hasznos Mulatságok című pesti újság mutatta be a találmányt.

 

A kiállításban a közönség láthat egy berendezett műtermet, lámpákkal, műtermi géppel, függönyökkel, posztamensekkel, továbbá bemutatnak egy sötétkamrát, az előhíváshoz szükséges eszközökkel, berendezésekkel. A fényképkészítési munkákhoz szükséges tárgyak is bemutatásra kerülnek, mint pl. a szárító, retuspad, hullámvágó.  Olyan érdekességeket is kiállítanak, mint ferrotípiát, üvegnegatívot és réges-régi felvételeket: Szánthó Tibor fényképezőgép gyűjteményéből, Szeles János György fényképészmester százhalombattai műterméből és Maksay László és fia fényképészmesterek hagyatékából származnak.

 

A képírás történetét bemutató kiállítást 2014. október 22-én Vicze Magdolna Ph.D múzeumigazgató köszöntője után Kincses Károly a Mai Manó Ház főtanácsosa nyitotta meg.

A kiállítás 2015. március 1-jéig látogatható!

 

 „Matrica” Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

Lantai József -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s