Akadémikusok Magyarkanizsán

Közzétette:

 

 

 

Acs_Margit2Vallomások címmel a Magyar Művészeti Akadémia irodalmáraival, előadóművészeivel kezdődik bemutatkozó beszélgetéssorozat a vajdasági Magyarkanizsán október 18-án, szombaton a belvárosi Art Caféban, a művész kávézóban.
Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező, az MMA tagja szervezi a háromrészes sorozatot, és ahogy elmondta az MMA honlapjának, az első találkozón Ács Margit Babérkoszorú-díjas íróval és Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművésszel, a Nemzet Művészével Pécsi Györgyi József Attila-díjas irodalomtörténész, a Kortárs című folyóirat szerkesztője beszélget életükről, művészetükről.
Ács Margit nem ismeretlen Magyarkanizsán, visszatérő előadója volt a kanizsai írótábornak. Ács Margitnak több kisregénye, elbeszélés- és esszékötete jelent meg, reprezentatív antológiák rendszeres társszerzője. Műveit lefordították német, orosz és szlovák nyelvre is. Legutóbbi prózakötete, a Kontárok ideje (2011) „nemcsak arra kínál alkalmat, hogy szembesüljünk 90-es évek eleji önmagunkkal… hanem arra is, hogy az éles szemű és hajlíthatatlan esszéíró Ács Margit mellett újra felfedezzük a prózaírót” – írta Nagy Gábor irodalomtörténész az Ács Margit pályaképéhez című tanulmányában. Az író a József Attila-díjon túl megkapta a Füst Milán-, a Kölcsey-, a Pro Literatura -díjat valamint a Teleki Pál Érdemérmet.
Bánsági Ildikó3_225xA másik meghívott, Bánsági Ildikó színművész, a Nemzeti Színház tagja 2013 óta. A színiakadémia elvégzése után tizenkét színházban játszott és számtalan magyar filmben szerepelt. Ezek közül kiemelkedik a Szindbád, az Oscar-díjas Mephisto, Mészáros Márta Napló-sorozata, A Rózsa énekei és a Szabadság, szerelem. Bánsági Ildikó a Kossuth-díj mellett több szakmai elismerés birtokosa és örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.
Az Art Cafébeli rendezvény egybeesik a város napjának ünnepségeivel, ezért a kávéházi beszélgetésen Pécsi Györgyi megemlékezik Magyarkanizsa neves szülöttéről, Koncz István (1937-1997) költőről, a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő alakjáról, aki ügyvéd volt és az ördög ügyvédjének nevezték. Koncz István költészete az avantgárd poétikai forradalmak eszköztárából építkezik, verseinek középpontjában a magány léthelyzete áll. Vajdasági irodalmárok megjegyzik, hogy Konczot élénken foglalkoztatta Petőfi Sándor költészete.
Bicskei Zoltán beszámolt arról is, hogy Baráth Ferenc tervezőgrafikus, MMA tag, aki Budapesten él ugyancsak Magyarkanizsa szülötte, és a városnapon díszpolgárrá avatják, a Dobó Tihamér festőművészről elnevezett galériában pedig nagy kiállítása nyílik.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s