Miből lesz kasszasiker Hollywoodban

Közzétette:

 

 

Hollywoodi szerepcserék: mindig van, aki a helyedre lép

 

Apollo-13-tom-hanks

filmvilágban mindig lutri, hogy miből lesz kasszasiker. A hollywoodi sztárok gyakran maguk sem biztosak benne, hogy mire kíváncsi a közönség, milyen figurák bőrébe bújva látnák őt örömmel.

Emiatt néha futnak lukra választásaikkal, máskor verik a fejüket a falba, hogy egy – egy olyan szerepet adnak vissza, amellyel más nem csupán degeszre keresi magát, hanem akár az Oscar-díjat is megkapja érte. Hasonló érzése lehetett John Travoltának, akinek a Ponyvaregény után ismét beindult a szekere az álomgyárban. Egyszerre mindenki vele akart dolgozni. Ron Howard is rábízta volna az Apolló 13 főszerepét. Travolta azonban kevésbé hitt az űrben játszódó dráma sikerében, ezért visszautasította a felkérést. A helyébe Tom Hanks lépett, aki Jim Lowell asztronauta alakjában nem csupán a csillagokat, hanem a nézőket is meghódította. Világszerte több mint 350 millió dollár bevételt hozott a főszereplésével forgatott Apolló 13.

Harrison Ford-ot sokan, sokáig Steven Spielberg egyik kedvenc színészének gondolták. Holott a sztár legtöbbször nemet mondott a rendező megkereséseire. Emiatt nem dolgoztak együtt a Schindler listájában, a Ryan közlegény megmentésében, de még a Jurassic Parkban sem. Utóbbiban Dr. Grant figurája várt rá. Mindhiába. Végül Sam Neill játszotta és vitte sikerre a dinoszauros kalandot.

Edward Norton sem az a színész, aki minden megkeresésre felkapja a fejét. Utasított már el szuperhős szerepet (Daredevil) és kihagyta azt is, hogy pszichopatát (Amerikai pszicho) játsszon. A negatív figurák ugyanakkor korántsem állnak tőle távol. Sőt szinte felszabadítja a kreatív energiáit, ha sötét alakot formálhat meg. Sokáig úgy volt, hogy a CollateralA halál záloga thrillerben kegyetlen bérgyilkos lesz. Az utolsó percben azonban visszalépett a szerepre kiváltképp ácsingozó Tom Cruise javára.

Ha a férfiaknak nehéz, akkor mit mondjanak a nők Hollywoodban. A legtöbbször alig akad számukra testhezálló feladat, ha épp nem képregényhőst, vagy romantikus szerelmest akarnak megformálni. Sokat mesélhetne erről például Annette Bening, aki nem engedett a nyomásnak és kitartott a komolyabb hangvételű, drámai filmek mellett akkor is, amikor mindenki akciófilmeket forgatott. Őt is megkörnyékezték a Peacemaker női főszerepével George Clooney oldalán, azonban kitáncolt a megbízás elől. Nicole Kidman viszont örömest ugrott fejest helyette a világmegmentő kalandba.

Kathy Bates sem az a sztár, akinek mindenféle karakter jó áll. A Tortúrában olyan magasra tette a mércét, hogy utána nem volt könnyű ízlésének megfelelő filmet felkínálni neki. Ellenben a színház akkor is elkényezteti, ha éppen Hollywood elfeledkezik róla. A Krumplirózsa női főszerepét is sokáig hatalmas sikerrel játszotta színpadon. Amikor hírét vette, hogy megfilmesítik a két, sokat csalódott középkorú ember románcának történetét elgondolkozott rajta, hogy a vásznon is életre keltse az általa már oly régóta játszott pincérlányt. A sors fintora, hogy film rendezője eleinte mást akart helyette, valaki fiatalabbat. Mikor belátta, hogy Bates-nél jobbat nem találna kész lett volna neki adni a szerepet, de akkor már a színésznő fordított hátat a produkciónak. Ennek köszönheti Michelle Pfeiffer a felkérést, és azt, hogy hosszú idő után ismét együtt játszhatott Al Pacinoval a kamerák előtt. Vele ellentétben Scarlett Johansson ma még kedvére lubickol a különféle műfajokban. Vígjáték, sci-fi, vagy akciófilm nála egyre megy, az a fő, hogy számára inspiráló partnerekkel és rendezővel dolgozhasson. Hollywood elárasztja munkával, ezért sokszor le kell mondania olyan filmekről, amikben szíve szerint nagyon is benne lenne. A túlfoglalkoztatottságának és az időhiánynak esett áldozatul az Elizabethtown is, amiben Orlando Bloom oldalán játszhatott volna. Kirsten Dunstnak kellett átengednie a női főszerepet.

 

Forrás: EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s