Városnézés két idősíkban

Közzétette:

 

 

kiscelli.preview

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében október 3-án és 4-én két különleges sétára invitálja az érdeklődőket a Kicelli Múzeum. Az érdeklődő vendégeknek ajánlják, hogy mindkét sétán vegyenek részt, hisz így válik a legteljesebbé a XIX. századi városkép és mindennapok rekonstruálása.

 

Október 3-án, pénteken 17.30-19.00-ig a múzeum épületében tartott tematikus tárlatvezetésen mutatják be azokat a műtárgyakat, amelyek egykor a Belváros mindennapjainak meghatározó darabjai voltak, megidézve a reformkori város hangulatát. Október 4-én, szombaton 10 órától pedig a mai pesti Belvárosban folytatják a múltban tett sétát, és felkeresik azokat a helyszíneket, amelyek a kiállított tárgyakhoz kapcsolódnak, és adott esetben a mai napig a régi idők Belvárosának tanúi.

 

A múzeumban váltott belépőjegy (teljes árú: 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft) mindkét sétára érvényes.  A csak a belvárosi sétára érkezőknek a találkozási helyszínen lehet jegyet váltani.

 

A Kiscelli Múzeum állandó kiállításaiban rengeteg olyan műtárgyat láthatnak a látogatók, amelyek eredeti rendeltetésük révén a pesti Belvároshoz kötődnek. A múzeum őrzi például a belvárosi utcának is nevet adó Aranykéz fogadó cégérét. A ház ma már nem áll, de a régi képeket és a cégért látva könnyen elképzelhetjük azt a hangulatot, amikor többek között Katona József is rendszeres vendégként tért be ebbe a fogadóba.

Az Arany Oroszlán patika teljes berendezését ma szintén a Kiscelli épület őrzi.

A gyógyszertárnak egykor helyet adó Ráth-ház a Veres Pálné utcában pedig változatlan formában áll. Ha képzeletben is, de a drogéria újra visszakerül eredeti helyére a múzeumi és városi sétán részt vevőknek.

 

Hogy ne menjünk messzire, a kettős vezetésen azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy hol működött a „gyógyszertár” elnevezést elsőnek alkalmazó Nagy Kristóf, de egy vastuskónak látszó házjel is visszakerül születési helyére a Váci utcában. Ezeken kívül számtalan érdekességre derül fény, és több, a XIX. századból származó “élettelen” múzeumi kincs vándorol vissza eredeti használati helyére az október eleji sétákon.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló programmal a Kiscelli Múzeum munkatársai így próbálják meg életre kelteni műtárgyaikat, mindemellett az érdeklődők várostörténeti ismereteit is gazdagítani szeretnék.

 

1. Séta a Kiscelli Múzeumban (1037 Budapest, Kiscelli u. 108.),

 2014. október 3. péntek, 17.30-19.00

 

2. Séta a Belvárosban

2014. október 4. szombat, 10.00-14.00

Találkozási helyszín: az V. ker. Dorottya utca – József Attila utca sarkán, a Sofitel Hotel előtt.

 

www.kiscellimuzeum.hu

 

Lantai József -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s