A bátai Szent Vér kegyhely 2015-ben ünnepli 600. évfordulóját

Közzétette:

 

bátai.previewA templomot a középkorban az ország kiemelkedő búcsújáró helyeként tartották számon. Bár a török időkben elpusztult, az 1938-ban újból felszentelt kegyhely ma is Krisztus üdvösségszerző művének emlékezetét őrzi és hirdeti, s erőt adó forrásként várja az ide érkezőket.

 

A jubileumi esztendő előkészületi évében a Pécsi Egyházmegye szeretettel hívja a híveket

zarándoklatra és közös ünneplésre a templom főbúcsújának napján, 2014. október 4-én.

Ez alkalommal, hagyományteremtő szándékkal, az autóbusszal érkezők mellet kerékpáros zarándokcsoport is felkeresi a kegyhelyet. Nem csupán Pécs környékéről, hanem a szekszárdi és mohácsi térség több pontjáról is indulnak zarándokok. A zarándoklatot lezáró ünnepi szentmisét 15 órakor mutatja be a bátai templomban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr a jelenlévő papság koncelebrálásával.

 

A bátai kegytemplomhoz felvezető úton a mozgásukban korlátozott zarándokoknak a szervezők segítőket biztosítanak, ezért az érintetteket ara kérik, hogy az eszel kapcsolatos igényeket előre jelezzék.

 

Jelentkezni saját plébánián vagy a pécsi püspökségen lehet a következő címen:

pasztoralis@pecs.egyhazmegye.hu  telefonon: 06 72/ 513-01

 

„Bátran lépjünk a kereszten függő Üdvözítő felé: Uram gyógyítsd meg kapcsolataimat, gyógyítsd meg lelkemet! Atyám, vedd el bűneim terhét, gyógyítsd meg mindazok sebeit, akiknek fájdalmat és kárt okoztam! S Jézus újból és újból új élettel ajándékoz meg bennünket, mert Jézus Krisztus kereszthalála számunkra az üdvöség kezdete.” (Dr. Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke, Pécsi Egyházmegye)

 

A Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelye. Monumentális kegytemploma a falu fölötti dombon, az egykori bencés apátság helyén áll. Bencés apátságát Szent László király alapította 1093-ban, amely a 14. század végén, 15. század elején vált országos hírű zarándokhellyé, az itt történt eucharisztikus csodának köszönhetően. 1434-ben IV. Jenő pápa, pápai búcsúkiváltsággal látta el, melyben elmondja, hogy Bátán Krisztusnak az Oltáriszentségből kiömlő Vérét tisztelik, ezt Úrnapján a népnek nyilvánosan felmutatják, s látására csodálatos népsokaság özönlik oda. A korabeli forrásokban Krisztus vérző Testének is nevezik a csodálatos bátai ereklyét.”

 

„Tudom és hiszem, hogy az én Üdvözítőm egy csepp vére, mely a kereszt oltárán kiontatott, elég a világ minden bűnének bocsánatára.” (Középkori hitvallás)

http://www.szentver-bata.hu/

 

Lantai József -EuroAstra

 

Hozzászólás