Új világörökségi helyszín Németországban

Közzétette:

 

 

unesco-germany-carolingianFoto: Unesco

2014. június 21-én került fel a Civitas Corvey az UNESCO világ- és természeti örökségének listájára, Németországban harminckilencedikként.

 

Corvey – a vesztfáliai Höxter városi területén, a nyugati Weserburgland hegyvidékén lévő –  egykori bencés apátság, amely tökéletesen fennmaradt karoling védművel (Westwerk) is rendelkezik. A birodalmi apátságot 822-ben alapították. Corvey a középkorban kereskedelmi és vallási központ volt a frank birodalom szélén. Politikai és misszionáriusi feladata egész Európára hatással bírt.

vilagor1

A város jó része a 30 éves háborúban megsemmisült, csupán a Civitas-nak nevezett karoling kolostorrész őrzi hiteles alakját, ezért a középkori kultúrtörténet kiemelkedő műemléke lett. A Westwerk Nagy Károly idejéből fennmaradt építészeti típus. Benne máig láthatók a díszítőelemek, mint például életnagyságú stukkófigurák, színes teremdíszítés, frízek, mitológiai alakokat ábrázoló freskók. A karoling díszítőművészet egyetlen épségében maradt emléke.

vilagor2

Corvey turisztikai célpontként sem elhanyagolható, ugyanis a Westwerk és a Civitas mellett évente rendeznek zenei heteket a barokk császári kastélyban (Kaisersaal). Nevezetes műemlék a hercegi szalon és a hercegi könyvtár a 74 ezer kötetével. Érdemes tudni, hogy itt dolgozott könyvtárosként a német himnusz szerzője, August Hoffmann von Fallersleben.

 

Forrás: Dobi Ildikó- EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s