Átadják a Magyar PEN Club nagydíját

Közzétette:

 

Janus Pannonius-képmás_215x350Augusztus 29-én adják át pécsett a Magyar PEN Club 2012-ben alapított irodalmi kitüntetését, a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat. A díjazottak verseit Gérard Depardieu és Hobo szavalja el.
A Magyar PEN Club 2012-ben nemzetközi költészeti nagydíjat hozott létre, mellyel a társaság a költészet súlyának világszerte érezhető csökkenése ellen igyekezett tenni: „A költői művek száműzése egy technikailag mégoly tökéletes civilizációt is lélektelen falanszterré képes változtatni. A számtalan érdekellentét a bolygó egyes államai között felértékeli a lélektől lélekig történő párbeszédet, amely imperatívuszként jelenik meg, mint a kultúrák közötti bizalomépítés egyik legfőbb eszköze”.A PEN Club a nagydíj megítélésével azokat a költői teljesítményeket, illetve költőket ismeri el, akik az emberi műveltség évezredei alatt felhalmozott szellemi és lelki vagyon, a nagy értékvonulatok örökségét képviselik. „Azokat a művészeket, akik legtöbbet tették a korszerű, a világ mai állapotával összhangban levő kulturális tudatformák megjelenítéséért és gazdagításáért, bekapcsolódva műveikkel hagyomány és megújulás örök dinamikájába.” A nagydíj az első ismert magyar költő, Janus Pannonius nevét viseli. Értéke 50.000 euro.

A Janus Pannonius Költészeti nagydíj három elemből áll:

A díj elnyerését igazoló hivatalos dokumentum egy egyedi tervezésű, kézzel készített kecskebőr bevonatú diploma. A diploma kötelező elemei: a díjazott nevének és az odaítélés évének feltüntetése, a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj Alapítvány kuratóriumi elnökének aláírása és a Magyar PEN Club pecsétje. A diploma 2 példányban készül, egyiket a díjazott kapja meg, a másodpéldányt az Alapítvány levéltárában helyezik el megőrzésre.

jptrofeaA Trófea a díj nyertesének készített, névre szóló emléktárgy. A 43 cm magas, eozin technikával készített trófea, Janus Pannonius stilizált mellszobra, Erdei Viktor keramikus tervezőművész alkotása, amelyet a 160 éves világhírű Zsolnay Porcelánmanufaktúra készít.

A Janus Pannonius Költészeti nagydíj összege 50 000 € készpénz. Az Alapítvány biztosítja a díjazottnak és kísérőjének utazási és szállásköltségeit a pécsi díjátadó ünnepségre.

Az idei díjátadót augusztus 29-én rendezik a pécsi Palatinus Szálló Báltermében. A rendezvényen köszöntőt mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere, majd a díjazottak magyar nyelvű köteteit Szőcs Géza, a PEN Club elnöke és az esemény főszervezője mutatja be. A díjátadóhoz kapcsolódó szeptember 1-ei irodalmi esten a győztesek verseit Gérard Depardieu és Hobo szavalja el.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia   Kép: Feltételezett Janus Pannonius-képmás , Trófea

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s