Gyepsori emberek tegnap és ma – Molnár Edit fotókiállítása

Közzétette:

 

 

Gyepsori emberek tegnap és ma címmel Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítása nyílt július 10-én a Vigadó Galériában.

Molnár Edit a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja életmű-kiállításának 2002-ben adott otthont a Vigadó Galéria. Mostani tárlatán az 1970-es években Balmazújvárosban és környékén készült mintegy ötven fekete-fehér fotóját mutatják be. Képein egy letűnt világot dokumentál, a rajtuk látható arcok, viseletek, és a táj, a benne lévő házakkal ma már nem létezik – olvasható az MMA tájékoztatójában.


A kiállítás anyaga Veres Péter Gyepsor című könyvéből indul ki. Molnár Edit a hatvanas-hetvenes években tagja volt egy olyan szellemi körnek, amelybe beletartozott mások mellett Kondor Béla festő, grafikus, Németh Lajos művészettörténész, Czine Mihály és Bodnár György irodalomtörténész, valamint számos zenész és építész.
Rendszeres találkozókat tartottak a belvárosi Quint presszóban, amely Kovács Pál kardvívó olimpiai bajnoké volt. Kondor Béla az egyik ilyen összejövetelen hívta fel Molnár Edit figyelmét Veres Péter Gyepsor című írására, amelynek történetei Balmazújváros és a városszéli szegénysor lakóinak életét mesélik el.
A könyv elolvasása után minden évszakban a helyszínre utazott és dokumentálta az ott élő embereket, szokásaikat és életkörülményeiket.
A szeptember 20-ig látogatható kiállítást Fekete György, az MMA elnöke és Szarka Klára fotótörténész nyitotta meg a Vigadó Galériában.
Molnár Edit 1933-ban született a belgiumi Genkben, Flandria egyik legfontosabb ipari városában. 1950 és 1952 között a Magyar Fotó Állami Vállalat gyakornoka, majd fotóriportere volt. 1952-től 1955-ig a Magyar Fotó Állami Vállalat, 1955-től két évig a Képes Sport, 1957-től 1990-ig a Magyar Távirati Iroda fotóriportereként, majd főmunkatársaként dolgozott.
Az 1961-ben Balla Demeterrel és Tillai Ernővel közösen rendezett első tárlata komoly visszhangot váltott ki. Ettől fogva több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be munkáit Magyarországon és külföldön egyaránt.
Az 1970-es évektől írással is foglalkozik: visszaemlékezései kezdetben folyóiratokban, majd önálló kötetekben jelentek meg. 2002-ben lett az MMA tagja. 1975-ben Balázs Béla-díjjal, 1985-ben érdemes művészi címmel, 1992-ben Magyar Művészetért díjjal és a Magyar Újságírók Szövetsége Aranytoll díjával jutalmazták munkáságát.

 

Forrás: MTI / Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s