Bemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit

Közzétette:

 
A futball mellett több mint húsz másik olimpiai sportágat is kiszolgál majd, valamint nagyszabású koncertek és egyéb rendezvények helyszíne lesz az újjáépített Puskás Ferenc Stadion, amelynek látványterveit tegnap mutatták be. Az új stadion vezető tervezője Skardelli György MMA-tag.
Olyan világszínvonalú infrastruktúrát építünk, amely új lendületet adhat a magyar sportnak, és alkalmassá teszi Budapestet arra, hogy még nagyobb sportrendezvényeknek adjon otthont, ráadásul sportdiplomáciában is előbbre tudunk lépni a beruházással – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter a tervek bemutatása előtt a stadionban. Seszták Miklós kiemelte: a beruházás a foglalkoztatottság növelését eredményezi, és széles magyar vállalkozói körnek ad munkát. Az új stadion a remények szerint hozzá fog járulni az újabb magyar sportsikerekhez, még több kiváló magyar sportoló tud ott edzeni és versenyezni, és példájukon keresztül még több fiatal kezd sportolni.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője szerint olyan létesítmény jön létre, “amilyen nincs a világon”, hiszen a régiben épül meg az új stadion, a két szerkezet közötti tereket is hasznosítva. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja majd.

Skardelli György vezető tervező elmondta, amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová a sportmúzeum költözik. A kiegészítő funkciókat akkor is lehet majd használni, amikor az létesítményben éppen focimeccs vagy teltházas koncert zajlik – tette hozzá. „Hatéves koromban voltam először az akkori Népstadionban, egy kettős rangadón. Gyorsan megtanultam, hogy gól után először kell leülni, mert különben nem marad hely. Később is sokszor látogattam ki szurkolóként. Méltatlan állapot volt, hogy az utóbbi években csak 28 ezer nézőt tudott befogadni az aréna, és a felső karéj üresen tátongott” – mondta az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője. Skardelli György 2010-ben kezdett el foglalkozni a felújítás tervezésével, a munkára hivatalos megbízást pedig 2013 augusztusában kapott a Közti Zrt., azóta napi 12 órában a terveken dolgozott. „A Népstadion korábban Európa egyik legszebb stadionja volt, nem akartam, hogy az épület nyomtalanul eltűnjön a területről. Azt szerettem volna, hogy a felhasználható karakterelemek – mint a toronyépület és a lépcsőpilonok – megmaradjanak, és szervesen épüljenek be az új stadionba. Az volt az egyik legnagyobb feladat, hogy olyan szerves egész jöjjön létre, hogy ha valaki később nézi meg az arénát, ne érezze a kettősséget, aki pedig már ismerte a régi Puskást is, az találja meg a korábban szeretett részleteket. Komoly munka volt a hatvan évvel ezelőtti építészeti értékeket vegyíteni a 21. századi elvárásokkal” – fejtette ki az építész, aki élete legfontosabb munkájának nevezte a projektet.

A vezető tervező szerint az új Puskás Ferenc Stadion igazi különlegességét a multifunckionalitása adja, a világon is egyedülálló, hogy több mint húsz sportágat fogad be egy létesítmény. „Egyedi lesz a stadion tetején építendő 800 méteres panoráma-futópálya, ahonnan be lehet látni Budapestet. Különleges lesz továbbá az is, hogy szállodai és irodai szobák egy részéből be lehet majd nézni a stadionba” – tette hozzá. Skardelli György beszélt arról is, hogy folyamatos egyeztetnek azokkal a tervezőkkel, akik a Nemzeti Olimpiai Központ kialakításában vesznek részt, mert fontos, hogy egységessé váljon az összkép.
További érdekességek az új stadionról itt olvashatók.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar futball fejlesztése révén segítséget tudnak nyújtani húsz másik sportágnak is. Mint emlékeztetett, az elmúlt években az MLSZ több mint négyszáz pályát épített és még több száz létrehozását tervezi. Az új Puskás Ferenc Stadionnal a szövetség megpályázta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, előzőleg pedig szeretnének egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt Budapestre hozni – közölte.
Vígh László elmondta, a stadion kiviteli tervei 2014 végére készülnek el, ezek alapján kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást várhatóan jövő májusra, amikor fizikailag is elkezdődhet a létesítmény bontása. A beruházás 2018 elejére készülhet el. A Puskás Ferenc Stadionnál 3-4000 euró/szék költséggel terveznek, így 90-100 milliárd forint lesz a teljes beruházás költségvetése. Ebből a stadion 60-80 milliárd, a kiegészítő részek 10-20 milliárd forintba kerülnek majd; a teljes összeget a magyar költségvetés fedezi.

Skardelli György (MTI Fotó: Soós Lajos)
(Forrás: MTI — mnsk.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s