Fokozottan védett növényeink – Mocsári kardvirág

Közzétette:

 

 

Kardvirágok – Gladiolus fajok

Mind a magyar, mind a tudományos név a kard latin megfelelőjéből származik. Ennek kicsinyítőképzős „gladiolus” alakja a növény szárának két oldalán merőlegesen felálló, hegyes csúcsú, hosszú és keskeny, kissé ívesen görbült levelekre vonatkozik. Egyes helyeken dákoskának,legényvirágnak is hívják. A 250 fajt számláló, színpompás nemzetségnek nálunk mindössze 2 vadon termő képviselője (Réti kardvirág, Mocsári kardvirág) van. Ezek virágai egyoldalú füzérben állanak és bíbor lilák (szárítva kék színűek). A lepel majdnem kétajkú, a lepelcső lefelé görbült, a felső lepellevelek lefelé néznek. Júniustól júliusig virágoznak.

Illustration_Gladiolus_palustris_300xMocsári kardvirág (gladiolus palustris)

 

 

A hagymagumó buroklevelei vastag, kemény, hálós-recés rostokból állnak. A szár 30-50 cm magas. A virágfürt 2-5 virágú. A toktermés felül lekerekített.

Élőhelye: Az ökológiai viszonyokhoz nagymértékben alkalmazkodó faj, s így élőhelyei is változatosak. A meszes, változó vízellátású tőzeg- vagy homoktalajú, kiszáradó lápréteken éppúgy tenyészik, mint erdei tisztásokon és homoki tölgyesekben.

Elterjedése: Közép- és Dél-Európa alpin-illír tájain honos, északi határa a réti kardvirágéval megegyezik. Mediterrán jellegű közép-európai növény, amelynek keleti elterjedési határvonala Magyarországon megy át.

 

gladiolus_palustris_gaudin_ii__by_jaycobsee

Mocsári kardvirág (gladiolus palustris)
(A kép nagyítható!)

 

Előfordulása: A réti kardvirágnál is ritkább. A Nyírségből (Bagaméri-erdő), Ócsa-Dabas turjánvidékéről (Öregszéktető), a Bakonyaljáról(Széki-erdő), a Vértesből(Kápolnapuszta) és a Mátrából (Nagy-galya) ismerjük. A tapolcai láprétről (Raposka) és Rákos mellől kiveszett.

 

Gladiolus_palustris-2

Mocsári kardvirág (gladiolus palustris)
(A kép nagyítható!)

 

Védelmük: Mindkettő igen ritka, pusztulóban levő, szép virágú, veszélyeztetett faj. Virágját szedni, hagymagumóját kiásni a legszigorúbban tilos. Eszmei, természetvédelmi értéke 250.000 Forint. Dísznövény céljára más nagyvirágú fajokat (így a vetési, az illír vagy bizánci dákocskát ültessük! Nagyon érzékeny a vegyszerezésre, a műtrágyázásra, a vízszintingadozásra, termőhelyének elvíztelenedésére. Az IUCN védett fajlistáján 1977 óta szereplő fajok. Mindkettőt védik Svájc egész területén; csak a mocsári kardvirág védett Ausztria 4 tartományában (Salzburg, Stájer, Felső-Ausztria, Voralber) és Németországban.

gladiolus palustris2
Mocsári kardvirág (gladiolus palustris)
(A kép nagyítható!)
Forrás: Csapody István – Védett növényeink (254-256. oldal) Gondolat Budapest, 1982 ISBN963 281 066 X

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s