Egyszer látni kell – Aurora borealis

Közzétette:

 

Északon  a sarki fény a teljes sötétedés után figyelhető meg – Európából nézve – az északi égbolton. A látványos jelenség lassú mozgású, változatos színű, fénylő nyalábok, sugarak vagy éppen kiterjedt fátyol formájában jelenik meg, és gyakran olyan erős, hogy egy közepes fényszennyezettségű városi égen is megfigyelhető.

Bakkeby, Nordreisa

Tor Ivar, 2013. november 3. Bakkeby, Nordreisa, Norvégia via spaceweather.com

Bergen, Norvégia

Gunnar Kr Kopperud, 2013. október 14. Bergen, Norvégia via spaceweather.com

Miért?
A Nap légkörének külső része, a korona folyamatosan bocsát ki magából elektromosan töltött részecskéket, melyek keresztülutaznak a Naprendszeren. Ha napkitörések alkalmával kiszabaduló, jelentős mennyiségű – akár a Földnél is nagyobb tömegű! – töltött részecskékből (protonok, elektronok) álló felhő mozgásiránya megfelelő, akkor néhány nap alatt eléri a Föld mágneses mezejét. E mező – mint a bolygónkat védelmező burok – eltéríti ezt a részecskefelhőt, amely azért a két mágneses pólus közelében behatol a bolygó légkörébe. Itt a részecskék ütköznek az atmoszféra gázaival, és 90-300 km-es magasságban létrehozzák a vibráló, gyönyörű jelenséget.

Északi fény a norvégiai Tromsöben

Hol és mikor?
Ha északi fényt szeretnénk látni, akkor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt. A jelenség megfigyelésére legalkalmasabb időszak a tavasz és az ősz, ekkor ugyanis nagyjából a tengelyére merőlegesen éri a napsugárzás a Földet, így a Napból származó anyagfelhők is. A mágneses mező erővonalai ezért merőlegesen állnak az anyagfelhők mozgási irányára.
A sarki fény megfigyelésére célszerű egy Magyarországnál északabbra fekvő megfigyelőpontot keresni. Nem árt azonban tudni, hogy nevével ellentétben, a sarki fény nem a sarkokon, hanem attól kb. 23 fokkal távolabb, az északi illetve déli szélesség 70. foka környékén jelenik meg. A megfigyelés legideálisabb helyszínei Skandinávia, Finnország, Szibéria, Kanada.

Akár Magyarországról is
Indulás előtt azért érdemes tájékozódni a napfoltciklus aktuális állapotáról is, hiszen a napkitörések, így az északi fény valószínűsége a napfoltmaximumok környékén a legnagyobb. Jó hír, hogy időnként, igen erős aktivitás esetén akár Magyarországról, ritkábban pedig tőlünk délebbről is megfigyelhető a jelenség.

Ha szeretnénk sarki fényt látni, érdemes figyelni az előrejelzéseket, például itt.

Forrás és további részletek a jelenségről: Goda Zoltán, Hideg, északi fény című cikke. A Földgömb 2008/2-es számában.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s