Lebilincselő vízesések a nagyvilágból

Közzétette:

 

 

Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!

A vízesések a természet legcsodálatosabb alkotásai. Van valami bámulatos abban, ahogy több millió liter víz nagy magasságból alázuhan a földre, magával sodorva mindent és mindenkit, ami csak az útjába akad. Bár a sokak által ismert Niagara lélegzetelállító látványt nyújt, rajta kívül még számos vízesést érdemes egyszer meglátogatni! Most összegyűjtöttük a legkülönlegesebbeket!

Az ezeréves vízesés

Godafoss vízesésIzland legimpozánsabb vízesése, a patkó alakú Godafoss Izland északi-középső részén, a Mývatn régióban található. Több mint 12 méter magas és 30 méter széles. A Godafoss jelentése Istenek vízesése, nevét pedig egy legenda után kapta. Amikor Izland áttért a pogányságról a kereszténységre, az egykori törzsfőnök úgy szabadult meg pogány isteneitől, hogy behajította őket a vízesésbe a megtérés szimbolikus aktusaként.

A leghosszabb vízesés Közép-Európában

Krimml-vízesésAz ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkban a Krimml nevű vízesés 380 méteren lezúduló víztömege a Krimmler Ache nevű jeges patakból ered. A három zuhatag alkotta vízesés 1687 méter magasan található, így télen jégtakaró fedi be a környéket. A turistautat még 1835-ben kezdték megépíteni, itt egy másfél órás túra vezet fel a legmagasabb pontra, melyről csodálatos kilátás nyílik az egész nemzeti parkra, a környező hegyvonulatok csúcsaira és gleccsereire.

A vízesés, amelyet Buddha őriz

Detian-vízesésA Detian vízesés Kína és Vietnam határán 200 méter széles és 75 méter magas; jelenleg a negyedik legnagyobb vízesés az Iguazu, a Victoria és a Niagara után. A víz mennyisége az évszaktól függően változik, a június–júliusi hónapban a víztömeg óriási sebességgel zúdul le a magasból, míg a száraz évszakban békésen folyik alá. A vízesés tetején egy kis buddhista szentély helyezkedik el, mely biztosítja egy nem mindennapi táj nyugalmát.

A világ legkékebb vízesése

Rio Celeste-vízesésElső látásra képszerkesztővel végzett manipulációnak tűnik, pedig nem az. A Rio Celeste vízesés vize a Costa Rica-i Tenorio Volcano Nemzeti Parkban káprázatosan kék, a felszín alatt található vulkáni ásványoknak köszönhetően. Ahhoz, hogy elérjük a vízesést, egy trópusi esőerdőn kell keresztülvágnunk, olyan különleges állatok között, mint a fehér arcú majom, a méregdárdás béka vagy a kék pillangó. Miután elértük a vízesést, nyugodtan fürdőzhetünk a közeli meleg forrásokban, melyek egyaránt pihentetik a testet és lelket.

A vízesések paradicsoma

Plitvicei-tavakA horvátországi Plitvicei-tavak Nemzeti Park 16, lépcsőzetesen elhelyezkedő, összekapcsolt, zöld, szürke, kék árnyalatokban pompázó taváról és hozzávetőleg 92 vízeséséről híres: a vízesések száma a hegyek vízbőségétől és a vízhozamától függően változik. Plitvice 1949-ben kapta meg a nemzeti park címet, máig rendkívül népszerű, több mint egymillió turista látogat ide minden évben.

Forrás: Ferenczy Mária – ötvenentúl.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s