A szőke haj gyökerei

Közzétette:

 

 

A modern ember bölcsője Afrika. Az Európát benépesítő szőkeségcsoportok körülbelül 35 ezer éve vándoroltak el a fekete kontinensről. Antropológusok szerint ekkor még minden európainak fekete haja volt. Majd 10-15 ezer évvel ezelőtt a hajszínért felelős, MC1R gén több változatot is hozott: Észak- és Kelet-Európában a vörös, a barna és a szőke különböző árnyalatai is megjelentek.

Eddig úgy gondolták, hogy a szőke szőrzet és a világosabb szemek a hatékonyabb D-vitamin felvételben jelentettek előnyöket. Peter Frost, a Laval University, Quebec City antropológusa más tényezőkkel magyarázza a szőkeség hajdani előnyeit.

A legutolsó jégkorszak során a vadászó férfiaknak nagyobb távokat kellett megtennie a zsákmányért az ínségessé vált időkben. A tundra szigorú körülményei közt magasabb lehetett a férfiak halálozási aránya, és a korábbi többnejű helyzet sem volt fenntartható, hiszen – a megcsappant állatállománnyal és kevesebb elérhető növényi táplálékkal – egynél több családot képtelenség volt ellátni.

szokeseg_anyalanya

Az elérhető monogám férfiak számának csökkenésével a nőknek versenyezni kellett a férfifigyelemért. Így az evolúció során az újonnan megjelent világos haj- és szemszín előnyhöz juttatta hordozóit: a világos megjelenés szokatlan, feltűnő és vonzó volt.
A férfiak párzási sikereit azonban nem befolyásolták a pigmentek. Ez választ ad arra is, miért születik ma is kevesebb szőke kisfiú, és miért sötétedik be hamarabb a fiúk veleszületett szőkesége.

Kitűnni a tömegből: a szőke hajfesték ma is a legkelendőbb szín Dél-Amerika piacain, ahol igazán ritka a szőke hajszín. A szőkék uralta Svédországban pedig sokan sötétebbre színezik hajukat. Érdekes, hogy egyre népszerűbbek az olyan szokatlan festékek is, mint a magenta vagy a lila.

 

Kép: imdb.com, wikipedia
forrás: DiscoveryNews / A Földgömb

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s