Bencze Márton gyapjúfeldolgozó

Közzétette:

 

 

Egy erdélyi fiatalember, Bencze Márton 1979-ben alapított műhelyt Székelyudvarhelyen, majd Ceglédre került, s itt folytatta munkásságát 1991-től. Kézműves-termékei a székely néphagyomány szerint őrzik a gyapjúfeldolgozás technikáját, módját és jellegét. Hagyományos alapanyagokból, hagyományos módon állítja elő a 48-as egyenruhákat.bencze Márton

A homoródkeményfalvi születésű kézműves termékei magukon viselik a székely népművészet motívumait, s a székely néphagyomány szerint őrzik a gyapjúfeldolgozás technikáját, módját és jellegét. Termékeit a Népi és Iparművészeti Tanács zsűrizte.

A Kossuth Rádió munkatársa, Vágner Mária beszélgetett a gyapjúfeldolgozó mesterrel. Bencze Márton, miután bemutatta a gépeit, és azok működését, előbb szüleiről szólt, aki parasztok voltak, de gyapjúfeldolgozással is foglalkoztak, majd gyermekkoráról mesélt, elmondva, hogy a tanítóképzőbe nem vették fel, így villanyszerelő szakiskolát végzett.
Bencze Márton középiskola elvégzése után villamosmérnök szeretett volna lenni, de az ősei kulákmúltja miatt nem vették fel az egyetemre. Bencze a székelyudvarhelyi bútorgyárban volt alkalmazott, de munka után gyapjúfeldolgozó műhelyében dolgozott, a felesége tankönyveiből tanult, aki textil szakot végzett. Hosszas munka után nagyon régi gyapjúfeldolgozó gépeket újított fel, de ő is tervezett és készített saját maga számára új gépeket, ami miatt a gazdasági rendőrséggel dolga akadt.

A mester úgy döntött nem „építi tovább a kommunizmust” Romániába, így feleségével, és két kisebb gyermekével Magyarországra telepedett, de székelyudvarhelyi műhelye ma is működik. Előbb Dabason, majd Cegléden indította el gyapjúfeldolgozó műhelyét, felesége pedig jelenleg Pesten az Összefogás Szövetkezet szövőrészlegének a vezetője.

Bencze Márton műhelyéből nem csak a huszárok számára kerülnek ki a viseletek, de a Hadtörténeti Múzeum számára is itt készülnek az első- vagy második világháborús egyenruhák.

Kossuth Rádió /Erdély.ma

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s