Segesvár történelmi központja

Közzétette:

 

Segesvár történelmi központja 1999 óta a kulturális Világörökség része.

Segesvár városa Erdélyben, a szászok földje északi határán fekszik; egyike az Erdély német nevét adó hét várnak. segesvár_óratoronyA városban napjainkig fennmaradtak a középkori német építészet műemlékei. Az évente megrendezett Középkori Fesztivál a városnak ezt a középkori hangulatát próbálja turisztikai szempontból kiaknázni.

Segesvár, a szászok hagyatéka

segesvar Segesvár (románul Sighisoara, németül Schäßburg) a középkori európai kultúra egyik azon kevés fennmaradt építészeti példája Kelet Európában, melyre méltán büszkék a lakói. A város történelmi központja 1999 óta a Világörökséget gazdagítja.

Segesvár mai arculata egy hosszadalmas történelmi eseménysorozat eredménye, amely II. Géza, árpád házi király azon dicséretes lépésével vette kezdetét, aki 1141 és 1161 között szászokat telepített a környékre. A Segesvár környéki szászok a fejlettebb mezőgazdaság és ütőképesebb hadászati technika mellett a kézműves polgári rétegük által egy gazdag városi kultúrát is magukkal hoztak. Ennek a gyors kibontakozását a tatárjárás késleltette. A tatárjárást követően a történelmi központ fokozatosan épült be tornyokkal és várfalakkal, amelyek között gyümölcsöző céhek működtek. A céhek feladata volt a város egy-egy bástyájának karbantartása és védelme, ezért a ma is álló bástyák az egykori céhek neveit viselik. Ugyancsak 14. században kezdődött el a vártemplom valamint a turisták körében népszerű Óratorony építése. Az utóbbi épület 1556-ig a városházaként is működött. Benne található a híres zenélő órája, amelyen a 12 apostol ezüstből készült szobrocskája jár körbe. A kuruc szabadságharc idején a vár 14 bástyájából 5 megsemmisült. A várdombra egy 1642-ben épült 178 fokos falépcső vezet fel, melyet diáklépcsőként ismernek, mivel a dombon működött az országszerte híres szász evangélikus gimnázium.

Segesvár hangulata lenyűgöző minden évszakban. A pasztellszínekben játszó az idő próbáját kiállt, ódon épületek, a keskeny kövezett utcácskák és az égbe meredő bástyák és falak felejthetetlen sétára csalogatják az idelátogatókat.

Forrás: Wikipédia/ Színes Erdély

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s