Eszkimó bölcseletek…

Közzétette:

 

 

A szabadság elvesztése

Amikor kislány voltam, fehér utazók szálltak meg a falunkban. Lestük minden cselekedetüket és minden dolgukat. A mi fegyvereink – magyarázták – jobbak, mint a tieitek. És mi láttuk, hogy tényleg jobbak. Ha nekünk is lesznek ilyen fegyvereink, mi is kényelmesebben fogunk élni – mondták. Az eszkimó férfiak akkor elkezdtek pénzért vadászni a fehér kereskedőknek, és a keresetükből megvásárolták a fegyvereket. Voltak szerencsésebbek, akik hamarább hozzájutottak a jobb szerszámokhoz. Azokat mindenki irigyelni kezdte. Megszületett az eszkimóirigység, a gyűlölet és a rosszindulat. Mint a jég a halott állatot, a rossz gondolatok lefogták az emberek lelkét. Régen szabadok voltak, s most saját bilincseikbe lettek kötve.

A boldogság útja

Régen a törzs tagjai földbe vájt kunyhókban éltek, egyszerű ételeket ettek, egyszerű szerszámokat használtak. Szegények voltak; de a boldogság útján jártak.
A régi törzs örökösei ma kényelmes házakban élnek, puha ágyakban alszanak, keresetük bőséges, mégsem lettek boldogabbak. Amikor házat építettek, azt mondták: Ha elkészülünk, boldogok leszünk. De nem lettek boldogok, mert újabb dolgok megszerzésébe fogtak. Ha majd azokat megszerezzük – mondogatták -, boldogok leszünk. De megint csak nem lettek boldogok.
A szerzést a vágy serkenti, és soha nem tud betelni. A boldogság útja belül van, a lélekben. Aki ezt nem tudja, boldogtalanságra ítéli életét.

A jó és a rossz közötti választás

Választhatjuk a jót, és választhatjuk a rosszat.
A fehér vadászoktól hallottuk először, hogy bűneinkért megbüntet az Isten. Azt mondták, ők azért kerülik a rosszat, nehogy megbüntesse őket a Teremtő.
Az eszkimó asszonyok tudják, hogy a büntetés nem kívülről jön, hanem ott ül mindenki szívében. Minden gonoszságunk, amit másokra mérünk, magunkra sújtott csapás. Szerencsésebb, aki elszenvedi a rosszat, mint aki okozza.
Azt mondod erre, hogy gonosznak könnyű élet jutott. Gazdagsága mérhetetlen, minden jóval körülövezi magát. Én erre pedig azt válaszolom, hogy mindez csak kívülről történik, de belül minden össze van omolva.

Szeretni és jót cselekedni

Vannak jók, és vannak rosszak. A jók szeretni tudnak, és boldogok, a rosszak csak gyűlölni tudnak, s hiába szaporítják vagyonukat csalással, örökösen boldogtalanok lesznek, mert nem tudnak szeretni. Ha gyűlölsz, te magad is a rosszak boldogtalan csapatába jutsz. A gonoszokkal szemben se érezz úgy, ahogyan ők éreznek, mert rossz érzéseid megfertőznek.
Az eszkimó asszonyok tudnak szeretni. Gyermekeiket nem csak az evésre, ivásra, öltözködésre tanítják meg, hanem arra is, hogyan kell szeretni és jót cselekedni.
Amikor a gyermekedet neveled, gondolj arra, hogy ez a legfontosabb tudás, amit tovább kell adnod. Mert hiába telt a has, hiába tömött az éléskamra, ha a lélekben belül minden üres. Minek etetni a testet, ha belül nem őriz semmit, minek öltöztetni azt, ami nincsen?

 

Forrás: Gondolkodom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s