Néhány új információ a napozásról

Közzétette:

 

Talán arra gondolsz, hogy lerágott csont, hiszen te mindent tudsz a fényvédelemről. Esetleg mégis meg tudunk lepni néhány új információval?

napozasA biztonságos napozással kapcsolatban számtalan információt hallhatsz. Mielőtt minden tanácsot követnél, érdemes körüljárnod a kérdést. Nem feltétlenül elegendő, ha bekészíted a naptejet és a szalmakalapot a strandtáskába. Ismerd meg a napfény valódi arcát, de túlzott óvatosságból ne hagyd magad végleg lebeszélni a napozásról!

Szoláriumba a nyaralás előtt?

Hófehér bőrszínnel nem szívesen indulnál nyaralni, ráadásul úgy hiszed, a szolárium felkészíti bőrödet a napozásra. Az ultraviola sugarak legveszélyesebbnek tartott fajtája, az UV-B sugár így valóban nem jelent ugyan kockázatot, de korántsem érezheted magad biztonságban. A bőrrák kialakulására vonatkozó kutatások szerint a szolárium által közvetített UV-A sugarak is megsokszorozzák ennek a ráktípusnak az esélyét. Óvakodj a leggyorsabb barnulást ígérő készülékektől, mert fokozatosság nélkül teszik ki bőrödet a káros sugaraknak. Csak akkor válaszd a szoláriumot, ha valóban nincs lehetőséged természetes fényben a mértékletes napozásra. Ekkor se feledkezz meg a megfelelő faktorszámú fényvédő krémről!
A szoláriumban csak akkor nem fogsz csalódni, ha tapasztaltad, hogy napfény hatására is egyenletesen barnul a bőröd. Ha hajlamos vagy a leégésre, a szolárium is éppolyan veszélyes számodra – ez esetben mesterséges fény helyett válaszd a félárnyékot.

Árnyékban felesleges a fényvédő krém?

Kellemetlen meglepetés érhet, ha a napernyő vagy egy lombos fa árnyékában elhanyagolod a naptej használatát.
Egy ausztrál kutatás megvizsgálta, hogy a különböző típusú árnyékok milyen védelmet jelentenek a fényvédő krémekkel összehasonlítva. A napernyő gyakran csupán annyira véd, mint a 3-as faktorszámú termék – ami korántsem elegendő, különösen a déli órákban. Főként akkor vagy veszélyben, ha körülötted a homok és a víztükör visszaveri a sugarakat. A hatás a napernyő alatt is eléri a bőrödet!
A szalmakalap vagy a vászonsapka is csak 5-ös faktorral megegyező védelmet jelent. Nagyobb biztonságot nyújt a fák árnyéka, de olyan helyre telepedj, ahol több nagy lombú fa áll egymás mellett – így kiküszöbölheted a földfelszínről visszaverődő fény bőrkárosító hatását.
Ne feledd, az UV sugarak elől a felhők sem jelentenek tökéletes menedéket, ezért akkor is használd a fényvédő krémet, ha borús időben tervezel szabadtéri programot.

Biztonságos-e az önbarnító?

Ha a napfény káros hatásai nélkül szeretnél vonzó bőrszínt varázsolni, első gondolatod az önbarnító krém vagy spray lehet. Ezek a termékek a naptól eltérő hatással segítik elő a barnulást. Többségük a dihydroxy acetone (DHA) nevű összetevőt tartalmazza, mely a bőrfelszín felső rétegével lép kémiai reakcióba, és megszínezi a bőrsejteket. Egyes készítményekben a tartósabb hatás céljából pigmentációt fokozó hatóanyagok is megtalálhatók.
Az önbarnítók alkalmazása mellett nem kell bőrráktól tartanod. Nem árt azonban az óvatosság, mert az alkotóelemek túlérzékenység esetén allergiás tüneteket okozhatnak. Először csak kis bőrfelületen tegyél próbát!
Az így elért bőrszín megtévesztő biztonságot nyújthat. Esetleg elhanyagolod a fényvédő krémet, vagy alacsonyabb faktorszámot választasz abban a tudatban, hogy már nem hófehér és kiszolgáltatott a bőröd. Ha önbarnítás után a napon tartózkodsz, ugyanolyan védelemre szorulsz, mint eredeti bőrszíneddel! Ráadásul az eljárást követő 24 órában a bőröd fokozottan hajlamos az UV sugarak okozta szabadgyökképződésre, mely növeli a bőrrák kockázatát. Ilyenkor kerüld a közvetlen napfényt, később pedig alkalmazd rendszeresen a fényvédő terméket.

Legjobb, ha teljesen elkerülöm a napot?

A daganatos betegségek egyik legveszélyesebb fajtája a melanoma, melynek kialakulásában az ártalmas UV sugarak is szerepet játszanak. Nem ennek tökéletes elkerülésével csökkentheted azonban legeredményesebben a kockázatot. A D-vitaminnak, melyhez természetes forrásból a napfény által juthatsz, jelentős rákmegelőző hatása van. Gátolja a kóros sejtszaporodást, így az óvatos és mértékletes napozás egyben önvédelem is a bőrrák ellen. Ezt bizonyítja a kaliforniai Orvostudományi Egyetem kutatása, mely foglalkozási körök szerint vizsgálta a résztvevőket. Kiderült, hogy a melanoma legnagyobb arányban azok között fordult elő, akik kizárólag zárt helyiségben töltötték munkaidejüket, és szabadidős tevékenységeiket sem természetes fényben űzték.
Ne foszd meg magad a napsugarakból felvehető D-vitamintól, mely a csontritkulás megelőzésében is élen jár. A megfelelő óvintézkedések mellett ellenség helyett egészségvédő szövetségesként tekinthetsz a napfényre.

A naptej az egyetlen megoldás?

A fényvédő készítményeket nem pótolhatod más módszerrel, de védő hatásukat megsokszorozhatod néhány természetes megoldással.
Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin fogyasztása jelentősen csökkenti a leégés veszélyét. A hatás lassabban alakul ki, mint a naptejeknél. Táplálékkiegészítő formájában is megvásárolhatod, a kúrát érdemes néhány héttel a nyaralás előtt megkezdened. Étrendedben is emeld a béta-karotinban gazdag táplálékokat, mint a sárgarépa, a sárgadinnye, a zöld leveles zöldségek.
A C- és E-vitamin tovább fokozza az UV-védelmet, akadályozva a szabad gyökök képződését. Napi 1000 mg C-vitamin és 400 mg E-vitamin hatásos fényvédő étrend-kiegészítést jelent. Ha mégis leégtél, bőröd regenerálódását is segítik. Ilyenkor a külsőleg alkalmazott aloe vera gél is megoldást jelent.
A halolajból származó Omega-3 zsírsav a rendellenes sejtszaporulatot gátolja. Barátkozz a tengeri halak fogyasztásával, de folyadék vagy kapszula formájában is hozzájuthatsz az értékes olajhoz. Akár ehető napernyőnek is tekintheted ezeket a hatóanyagokat, melyek a naptejjel szövetkezve kínálnak biztonságos nyaralást.

 

Forrás:  Galgóczi Dóra – ötvenentúl.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s