Tihanyi Kálmán fizikus és Mihály Dénes gépészmérnök emlékére

Közzétette:

1947. Február26. (63 éve történt)
Budapesten meghalt Tihanyi Kálmán fizikus, a katódsugaras képbontó, vagyis a televízió magyar feltalálója.

Tihanyi Kálmán szaktanulmányait Pozsonyban és Budapesten végezte. Legfontosabb találmányai a korszerű televízió alapelvére és felépítésére vonatkoztak. 1926-ban szabadalmazta teljesen elektronikus televízió-rendszerét, és 1928-ban kapott szabadalmat katódsugaras képbontója, azaz televíziója. 1929-től már a televízió-irányítású légvédelmen dolgozott, majd az angol Légügyi Minisztérium részére elkészítette egy robotrepülőgép prototípusát. 1940-ig kidolgozott egy 5-8 km hatótávolságúra tervezett ultrahang sugárzó készüléket is.

1929 Március 8. (81 éve történt)
Mihály Dénes gépészmérnöknek először a világon sikerült mozgó televíziós közvetítést adnia.

Mihály Dénes a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, de már középiskolás korában könyvei jelentek meg az automobilról és a motorkerékpárokról. Diploma után a telefongyárba került, ahol elkezdte a távolbalátással kapcsolatos kísérleteit. 1919-ben született meg a “Telehor” , amely akár több kilométerre is képes volt állóképeket közvetíteni. Egyik legjelent?sebb találmánya az 1922-ben szabadalmaztatott “Projectophon” volt, amely a hangosfilm területén nyert elismerést. 1929. március 8-án sikerült Mihálynak először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia.

Forrás: ezenanapon.hu


MIHÁLY DÉNES (1894 – 1953)

Tanulmányait Budapesten a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte, majd a Mûegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet. Középiskolás korában könyvei jelentek meg az automobilról és a motorkerékpárokról. Az egyetem elvégzése után a Telefongyárban kezdte meg a távolbalátással kapcsolatos kísérleteit. Legelső távolbalátó elgondolása az 1919-ben megszületett “Telehor” volt, amely képes volt állóképek közvetítésére több kilométeres távolságra. 1924-től a berlini Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaftnál folytatta kutatásait az állóképek, majd késõbb a mozgóképek átvitelére vonatkozóan. 1929. március 8-án sikerült először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia. A televíziós készülékek gyártására vállalatot alapított “TELEHOR AG” néven.

1935-ben született meg a Mihály – Traub-féle vevőkészülék, melyet E. H. Traub fizikussal fejlesztett ki. Mihály Dénes egyik legjelentősebb találmánya az 1922-ben szabadalmaztatott “Projectophon”, amely a hangosfilm területén nyert elismerést.

Élete során még számos jelentős szabadalmat alkotott a távolbalátás témakörében.


4 comments

 1. A WEBMASTER SZÍVES FIGYELMÉBE:
  Tihanyi Kálmán elhalálozásának korrekt dátuma 1947. február 26.
  (Tudomásom szerint ezt már a forrásként idézett honlapon is kijavították.)
  Előre is köszönöm segítségüket.

  Tihanyi Katalin

 2. A televízió nagy magyar úttörője címen a Magyar Tudomány 2000/6 számában közölt dolgozattal kapcsolatban említést érdemel az a tény, hogy az jegyzetekkel ellátott írás.
  Mindazokra tekintettel, akiket ez esetleg érdekel, érdemes lenne megjegyezni, hogy az itt másodközlésben okvasható kiadás nem tartalmazza a jegyzeteket.
  Együttműködésüket ismételten megköszönöm!

  Tihanyi Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s