Mikor fogadod el végre önmagadat?

Közzétette:
Michel Quoist: Így élni jó (részlet)

Sok ember bensőleg bénult, gátolt, korlátoltan és eredménytelenül tengeti életét, mert soha sem fogadta el önmagát korlátjaival és képességeivel együtt.
Az éleslátó, őszinte önbírálat, a hit szellemében tett hűséges felajánlás megszabadítaná az ilyen embereket komplexumaiktól, és lehetővé tenné, hogy végre önmagukra találjanak. Csak ezzel a feltétellel boldogulhatnak. Csak így szolgálhatnak másokat.

Nem vagy egészséges, nem vagy képzett, gyöngeséged letört, csúnya vagy, komoly jellemhiba gátol… Vagy még inkább családod, környezeted nem segített, a tieid nem értenek meg, csak kínlódsz a munkáddal, pedig többre vihetnéd… Röviden: korlátozott vagy önmagadban és magad körül s ez megalázó. Légy őszinte: sohasem fogadtad el igazán korlátjaidat.

Gyakran gondolod: ha egészséges volnék, megtenném…, ,,ha lett volna apám, aki megértett volna…” És csak hurcolod magadban a keserű rezignációt, amelyet gyakran irigység és kétségbeesés kísér. Gyakran mondogatod: persze, ez és ez megteheti, de én… Ha én olyan intelligens, olyan képzett lennék, ha én úgy tudnék alkalmazkodni… ha… és hangodba bosszúság és némi harag vegyül önmagaddal szemben, másokkal szemben, az élettel szemben. Amíg valóban el nem fogadod korlátjaidat, addig semmit tartósan nem alkothatsz, hiszen azzal fecséreled idődet, hogy a mások kezében lévő szerszámokat kívánod és nem veszed észre, hogy a te kezedben is vannak szerszámok, mások ugyan, de éppoly használhatók. Ne nézd a másokét, nézd a sajátjaidat, vedd azokat kezedbe, dolgozz!

Ne tagadd le korlátjaidat, ez teljes csődöd lenne. Attól, hogy tagadod, még nem szűnnek meg. Ha léteznek, és mégis semmibe veszed, titokzatos rombolóerővé válnak, aláaknázzák életedet. Ellenkezőleg, nézz szembe velük, ne túlozd el, de ne is kicsinyeid le azokat. Ha tudsz rajtuk változtatni, mire vársz? Nyugodtan és kitartással láss hozzá! Nem változtathatsz: fogadd el korlátjaidat. Nem arról van szó, hogy fejedet lecsüggesztve ,,belenyugszol”, emelt fővel kell IGENT mondanod. Ne engedd összezúzni magad, viseld el, ajánld fel áldozatul korlátjaidat.

Szedd össze magad! Isten lát és az Ő szemében nem vagy sem kisebb, sem kevésbé kedvelt, mint bárki más, akit irigyelsz. Add Neki gondodat, szenvedésedet, bánatodat… és higgy jobban az Ő mindenhatóságában.

Forrás: Polczer-Porta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s