Épületbúcsúztató fesztivál a Zeneakadémián

Közzétette:

A felújítás előtt álló Liszt Ferenc Zeneakadémia épületbúcsúztató fesztiváljának nyitányaként két kiállítás nyílt kedden az intézmény előcsarnokaiban: az emeleten Schiller Kata Pillanatok és állapotok című fotóanyaga látható, a földszinten A megújuló Zenepalota címmel az épület felújításának dokumentációjával és látványterveivel ismerkedhet a közönség. Nehéz megválni két évre, a felújítás idejére az épülettől – jegyezte meg batta András rektor, hangsúlyozva: ez ház “szentély, a művészetek forrása”, ahogy azt Körösfői-Kriesch Aladár az előcsarnokban látható freskója is ábrázolja.

“Itt – ahogy Wagner operájában a bölcs Gurnemanz mondja – térré válik az idő, ha belépünk a nagyterembe, mintha ott lennének a feledhetetlen elődök” – fogalmazott Batta András.

A jövő hétfőig tartó fesztivállal kapcsolatban rossz híreket is közölt a rektor: betegség miatt elmarad Bátori Éva, Simon Izabella és Várjon Dénes szerdai dalműsora, illetve Ránki Dezső és Klukon Edit Csendes búcsú című pénteki koncertje. Az épületbúcsúztató fesztivál programja így is olyan érdekességeket rejt, mint a vasárnapi Beethoven non-stop, amelyen Kocsis Zoltán három koncerten a zeneszerző mind a kilenc szimfóniáját vezényli a zeneakadémistákkal kibővített Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) élén.

Szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától nyílt napra várják az érdeklődőket: lesznek vezetett túrák az épületben, nyilvános zenetörténeti órák, a kisebbeknek pedig gyerekfoglalkozásokat tartanak a Lisztkukacok Akadémiáján. Ingyenes délutáni hangversenyeket ad a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara, a népzene tanszék hallgatói népzenei matinéval búcsúznak az épülettől, de lesz késő esti dzsessz és éjjeli orgonamuzsika is az egyetem diákjainak előadásában. A fesztivált hétfőn Az évfordulók múlnak, a zene örök című hangverseny zárja, amelyen Szokolay Balázs, Rohmann Imre, Szőke Diana, Halmai Katalin, Baráti Kristóf és Várdai István Haydn, Mozart, Bach és Mendelssohn műveit szólaltatja meg.

Forrás: Hangszer és Zene Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s