Cziffra György zongoraművész

Közzétette:

E napon született Cziffra György zongoraművész (1921)

Cziffra GyörgyCziffra György (1921 – 1994)

zongoraművész
Csodagyermekként indult ötévesen az angyalföldi feneketlen nyomorból, zenész családból. Dohnányi Ernő jóvoltából került a Zeneakadémiára, ám hiába volt ragyogó tehetség, az előkelő művészvilág nehezen fogadta be; lokálokban lépett föl, míg 1942-ben behívták katonának. Három év múlva szerelték le és ismét a pesti éjszakák virtuóza lett, segítséget senkitől sem kapott. Akkor határozta el, hogy külföldön próbál szerencsét. 1950-ben nekivágott feleségével együtt a határnak, de az ÁVH elfogta. Fizikai bántalmazások után egy munkatáborban kőtömböket hordattak az érzékeny kezű művésszel. Mire 1953-ban szabadult, kezei tönkrementek, senki sem hitte, hogy ennyi zongora nélküli év után feljuthat a csúcsra. Ismét lokálok következtek, köztük a budai várbeli Old Firenze, ahová sokan csak az ő játékáért jártak. Egy véletlen szerencse révén pódiumra léphetett, koncertjein zsúfolásig megtelt a nézőtér. Így érkezett el 1956. október 22., amikor Bartók II. zongoraversenyét játszotta. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva – írta később. Sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-i hangulat alakításában.

Ahogy megnyíltak a határok, elhagyta az országot, tíz nap múlva már Bécsben hangversenyezett. Rövidesen meghívták Franciaországba, amely második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu-t (orgonafesztivált), 1968-ban a fiatalok biennáléját Versailles-ban.
Magánéleti tragédiáját nehezen viselte: egyetlen fiát, ifjabb Cziffra Györgyöt fiatalon elvesztette. Ezután felesége – Soleilka -, a hit és a zene tartotta benne a lelket. Tehetségét Istentől kapott adományként fogadta. Élete vége felé megkapta Franciaországban a Becsületrend tiszti fokozatát, az óhaza pedig 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki.
1994. január 17-én hunyt el; végakarata szerint szűk családi körben Senlis-ben temették el.

Forrás: mariaorszaga.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s