Dávid és Salamon király mégsem mítosz

Közzétette:
Genezáreti-tó
Genezáreti-tó

Izraeli régészek néhány éve felszínre hozott leletei alátámasztják a Bibliából ismert Dávid és Salamon király történelmi létezését. A Kineret-tó (Genezáreti-tó) térségében folytatott ásatásaik eredménye ellentmond azoknak a biblia-kutatóknak, akik a két uralkodót, akárcsak Ádámot és Évát, a mítoszok világába sorolnák – állapította meg a jeruzsálemi Héber-egyetemnek a Kathpress által ismertetett közleménye. A régészeknek sikerült bizonyítékokat találniuk arra, hogy a Genezáreti-tó közelében emberi település létezett a Krisztus előtti X. évszázadban. Olajbogyókon és elégett gabonán végzett korszerű vizsgálatok segítségével lehetségessé vált az időpont “igen pontos” meghatározása.

Abban az időben, Sisak egyiptomi fáraó uralkodása alatt a Genezáreti-tó közelében fekvő Rehov városát tűzvész pusztította el. A fáraó serege Kr.e. 925-ben tört be a Szentföldre, ez egybehangzóan megállapítható a Biblia és a karnaki (Egyiptom) Amon- templom falán olvasható győzelmi jelentésből, amely egyértelműen meghódított városként említi Rehovot. Mivel Sisak csak néhány évvel Salamon király halála után pusztította el Rehovot, a kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a város Salamon idejében létezett és virágzott. A település most meglelt maradványai tehát újabb “támasztékul” szolgálnak a “mitológiai királyokról” beszámoló bibliai szövegrészeknek.

A Kineret-tó (más nevein: Genezáreti-tó, Tiberias-tó, Galileai-tenger) a Szír- Jordán-árok északi részén, Izrael és Szíria területén fekszik, kiterjedése 166 négyzetkilométer. Az Ószövetségben az izraeli törzsek és a szomszédos királyságok közötti határt jelentette. Az Újszövetség számos jelentős eseményének színhelye volt a tó környéke, ahonnan Jézus galileai tanítóútjaira indult. A Genezáreti- tó partján hangzott el a Biblia szerint a hegyi beszéd is. (mti) /Transindex

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s