Vincent van Gogh

Közzétette:

 

 

1890 Július 29. (119 éve történt)
Auvers-ben (Franciaország) önmagán okozott lőtt sérülés következtében meghalt Vincent van Gogh holland posztimpresszionista festő
(Napraforgók).

Hollandiában született, apja protestáns lelkész volt. 16 éves korában tisztviselőként dolgozik egy kis képzőművészeti üzletben.
vincentvangogh
Itt  alakul ki a művészet iránti ízlése , de még nem fest. Munkahelyének köszönheti, hogy sokat utazik: Hága, Brüsszel, London, Párizs.Tökéletesíti művészi műveltségét. Mégis a vallás iránt érez nagyobb vonzalmat ezért lelkész lesz. Csalódik hivatásában , amit el is hagy, leszegényedik, és csavargásnak adja fejét. Bizonyos idő után visszatér a művészet iránti szenvedélyéhez és elkezd festegetni. Számos művésszel kerül kapcsolatba és egyre többet fest.  A Doktor Gachet arcképe amit 1890-ben festet az emberi arckifejezésen keresztül kora tragikomikumát fejezi ki. Kortársai festészetét úgy jellemzik  mint egy túlzottan érzékeny lény kifejezési megnyílvánulását. Nagy hansúlyt fektet a színek használatára, úgy a háttér mint a kompozició mondanivalóját kifejező arcnak vagy tárgynak. Képeit a neves kiállításokon megtekinthetjük.

Vincent Van Gogh idézetek

  • Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább érzem, hogy semmi sincs, amiben több művészet lenne, mint szeretni az embereket.
  • Nagyon igaz, hogy egy csomó festő elmebeteg – olyan élet ez, amely az embert – enyhén szólva – elidegeníti a világtól. Rendjénvaló, hogy a fejem búbjáig beletemetkezem a munkába, de örökké félnótás maradok.
  • Vannak néhányan, akiknek lelkében hatalmas tűz ég, és soha nem jön senki, hogy melegedjék annál.
  • Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: “nem tudsz festeni!”, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul.
  • Megkíséreltem, hogy a tájat ugyanazokkal az érzelmekkel ruházzam fel, mint az emberi figurákat.
  • Ami a búzavirágnak a csíra ereje, az nekünk a szeretet.

Az élet olyan, mint a rajzolás: néha gyorsan és határozottan kell cselekednünk, a dolgokat erélyesen kézbe vennünk, és arról gondoskodnunk, hogy a nagy vonalak villámgyorsan előttünk álljanak. Semmiféle lagymatagságnak, kételkedésnek itt nincs helye, a kéz nem remeghet, a szem nem pisloghat ide-oda, hanem egyedül csak arra irányulhat a tekintet, ami előttünk van.

Az idézetek forrása: Citatum     Kapcsolódó cikk: Vincent van Gogh életrajz

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s