A házasság világnapja

Közzétette:

 

 

Ásó, kapa, nagyharang

A házasság manapság olyan, mint a foci: mindenkinek van róla véleménye. Minél fiatalabb az ember, annál rózsaszínűbbnek képzeli el a holtig tartó köteléket, ami valójában nem is igaz, hiszen a válás intézménye régóta ismert hazánkban is.

Népszerűbb a házasság?

A hivatalos adatok 1900 óta rögzítik a házasságkötések és a válások számát. Egy példa 1900-ból: ebben az évben 61 466 esküvőt tartottak, és 1075 válás történt. Ötven évvel később 106 261 házasságot kötöttek, 11 263 alkalommal bontották fel a házasságot. 2000-ben 48 110 kézfogóra 23 987 válás esett, 2021-ben 72 030 házasságkötést és 18 092 válást regisztráltak. Úgy tűnik, az utóbbi években egyre népszerűbbé vált házasodni.

Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy a házasság kölcsönös szerelem nélkül nem túl jól indul. Persze a szerelem nem minden, a régiek fittyet hánytak az érzelmekre, és az anyagiak, a vagyon („föld a földdel”) miatt kötötték össze a fiatalok életét – ha akarták a gyerekek, ha nem.

Lakodalom

Hol vagy, nagy szerelem?

Az sem volt vigasz a fiatalok számára, hogy a szerelem úgyis elmúlna idővel, mit számít, ha nem is volt. Illetve gyakran biztatták a menyasszonyokat, hogy majd a házasságban megszeretik egymást a vőlegénnyel. Szép kilátások. Aztán idővel győzött a szerelem, és ma már az ifjú párok a világ legszebb érzése miatt kötik össze az életüket, legalábbis a Föld nagy részén.

A házasság világnapja 1981 óta létezik. A február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. Magyarországon a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságkötések száma.

A Magyar ifjúságkutatás eredményei szerint a 15—29 éves magyar fiatalok döntő többsége házasságban gondolkodik. A megkérdezett fiatalok gyermeket is szeretnének, átlagosan kettőt. Persze az élet olykor felülírja a terveket, és nem születik meg minden vágyott gyermek – leginkább anyagi okok miatt, vagy azért, mert a pár nem egyezik, és inkább külön folytatják az életüket.

Idős házaspár

Akiknek sikerült

Gyakran olvasni olyan idős párokról, amelyek több évtized óta együtt élnek. Szerintük a hosszú közös élet titka a kölcsönös türelem, megértés, no meg az alkalmazkodás. Nem könnyű kötelék, de mégis csak jobb, ha az ember nem egyedül kénytelen állni az élet megpróbáltatásait, hanem van egy társa, akibe belekapaszkodva együtt várják meg, míg elül a tomboló vihar.

Ugye a világnap alkalmából az ön párja is megérdemel egy kedves gesztust öntől? Egy szál virág, egy-két kedves szó erőt ad a hétköznapokhoz. Persze nehéz csak úgy előhozakodni a nagy szavakkal, de talán elég lesz egy is: „köszönöm.”

Forrás: Pingvin magazin (2023. február) Fotók:hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s