sale of forgiveness slips

Az egyházi harcok szertelen élessége

Közzétette:

 

 

A katolicizmus és a protestáns egyházak egy vallás különböző irányai csupán, melyek egymáshoz való viszonyában csak az az érthetetlen, hogy a szeretet e vallásában hogy férhetett meg az egyes irányok közt annyi gyűlölet, indulat, szeretetlenség, amennyi az eretnekek ellen való küzdelmekben, az ellenük indított keresztes hadjáratokban, az állandósított inkvizíció vitáiban, küzdelmeiben és háborúiban kifejezésre jutott. A keresztény egyháztörténet e borzalmaiért nemcsak azok az uralkodó egyházak felelősek, amelyek a legnagyobb fanatizmussal ragaszkodtak minden álláspontjukhoz, hanem a felelősségben legalábbis osztoznak azok a politikai erők, amelyek az egyházak álláspontjait kihúzott kardjukkal, bakóikkal, pribékeikkel, vérpadjaikkal és máglyáikkal siettek megtámasztani. A múltak e véres árnyait egy kissé nehéz végleg sírjaikba kényszeríteni, hogy haza ne járjanak és ne kísértsenek, a legújabb időben azonban mégis egyre jobban tért hódít a keresztény egyházak belső összetartozásának a gondolata, s éppen nem lehetetlen, hogy a jövő fejlődése az eddigi folyton tovább való osztódás helyett az egyesülés irányában halad.

 

sale of forgiveness slips

bűnbocsánati cédulák árulása, ami miatt Luther reformációs mozgalma megindult. Egykorú metszet után.

A múltak egyik legjellegzetesebb vonása az, hogy a kereszténység kebelén belül felmerült vitakérdések megoldása mindig milyen rettenetes válságokba, mennyi energiába, kitartásba, szenvedésbe és vértanúságba került. Első gyümölcseit vérrel megöntözött fája hozta s azontúl saját gyermekeivel szemben felmerült vitáit sem tudta soha átok és vér nélkül eldönteni és nyugvópontra juttatni. Pedig ezek a viták majdnem mindig a keresztény közös gondolat határain belül mozogtak. De azért a legködig világraszóló hősiességgel kellett síkra szállni. Ez a hősiesség egyformán megvolt Vyclifben, Huszban és Lutherben. A diadalmas protestantizmus egy kissé az úttörők rovására emelte ki a hőst különösen Lutherben, aki kétségtelenül kiváló és hősies egyéniség volt s akinek kimagaslóbb egyénisége s szerencsésebb körülményei folytán megadatott, hogy egy tipikus eretnekélet tartalmát és fordulatait személyében a hősreformátor életévé magasztosítsa.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (594-595. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s