Semolina Flour

Egészségvédő növények – Durumbúza

Közzétette:

 

 

Triticum durum(Triticum durum)

Gyógyhatása igen értékes. Azok lényegében egyezőek a közönséges búzáéval. A Triticum durum vagy közhasználatú nevén makarónibúza termesztési szempontból a közönséges búza mellett a legjelentősebb búzafaj. Alátámasztja ezt az a tény, hogy mindig keresett cikk a világpiacon, és az ára is lényegesen magasabb, mint a közönséges búzáé.

Jelentősége

Triticum durum grains  on porcelain plateTermesztését Európában azok az országok (Olaszország, Franciaország) karolták fel elsősorban, amelyekben közkedveltek a száraztészta tojásfelhasználás nélküli gyártása és forgalmazása. Sikérje kevésbé nyúlik a közönséges buzáénál, ezért főzéskor rugalmas, kemény, nem csirizesedő. Mivel a gyártás során sem tojást, sem más adalékanyagokat nem használnak fel, így költségtakarékosabb, gazdaságosabb és versenyképesebb az előállított termék.

Táplálóértéke

Samolina FlourA durumbúzából dara (szemolina) őrölhető. A szemolinából adalékanyagok hozzáadása nélkül magas béta-karotin-tartalmú, szép sárga színű tészta készíthető. A kizárólag durumbúzából készült száraztészták jobb táplálóértékűek, mert természetes állapotban tartalmazzák a közönséges búza alkotórészeit. Ezen túlmenően megfelelnek a korszerűbb koleszterinmentes táplálkozás feltételeinek.

Dry pastaAz ázsiai országokban a héj részétől elválasztott grízt és lisztet kenyér és lepény készítésére használják. Nagy szemcseméretű durumlisztből készül Észak-Afrikában a „kuszkusz” nevű népi eledel. A Balkán-félszigeten, a Közel-Keleten is durumbúzából készítik a kenyérféleségeket. A törökök sokféle édes süteményt is készítenek belőle.

Felhasználjuk száraztészta-készítésre is. Száraztészták alatt a makarónit, spagettit, a metéltet, a leves- és egyéb tésztaféléket értjük.

Gyógyhatása

Gyógyhatású növény. Főzéskor nem csirizesedik. A főtt tészta kemény, rugalmas marad. A durumbúza darájából házilag is készíthető kuszkusz. A durumbúza és a belőle készített termékek jól beleilleszthetők a koleszterinszintet csökkentő étrendbe. A vércukorszintet kevésbé emeli meg, mint a közönséges őszi búza, ezért fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek ellenőrzött fogyasztása előnyös.

italian pastaFeltehető, hogy az olaszok ennek a fajtának köszönhetik, hogy európai viszonylatban náluk a legkevesebb az időskori cukorbetegség. A cukorbetegnek minden keményítőtartalmú ételre ( kenyér, tészta, krumpli) gyorsan emelkedik a vércukra. A durumbúzában levő keményítőt azonban csak lassan tudja a szervezetünk lebontani, és emiatt lassan emelkedik a vércukor is. Ezzel a kevés inzulin is meg tud birkózni, ami még keletkezik az ilyen típusú cukorbetegekben.

Gyógyhatású készítményei

A kuszkusz szó jelentése: jól megsodort. Ma már nálunk is kapható. A nagyobb áruházakban a lisztek, tészták mellett találjuk meg. A gyári kuszkusz három minőségben kapható: finom, közepes és durva. Elterjedt az előfőzött változat is.

Moroccan couscousAz ízesítés vidékenként, országonként változó. Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípősen, harissasszósszal (csili, fokhagyma, kömény, koriander, olívaolaj) szeretik. Tálaláskor egy nagy tál közepére halmozzák a darát, arra húsokat, zöldségeket, és kézzel vagy kenyérhéjjal mártogatva eszik.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (8—9. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s