L. M. Zamenhof

L. M. Zamenhof

Közzétette:

 

 

Az eszperantó nyelv alapjainak lefektetője, első írója és fordítója

A lengyel orvos, szemész egyik fő céljának tartotta, hogy küzdjön az intolerancia ellen: ennek egyik módját látta egy nemzetközi nyelv megalkotásában. Így született meg 1887-ben a világ egyik legjelentősebb mesterséges nyelve, az eszperantó. Több évnyi kísérletezés után (amikor is a Doktor Eszperantó álnéven munkálkodott) kiadta magyarázatos nyelvkönyvét Lingvo Internacia (1887) címen. Álneve (eszperantó = „aki remél”) lett a nyelv megnevezése is.

L. M. ZamenhofMiközben orvosként dolgozott továbbra is, mindvégig fejlesztgette nyelvét és követőket is szerzett. Az első eszperantó magazin 1889-ben jelent meg; 1893-ban pedig a nyelv köré csoportosulók hivatalosan is társasággá váltak.

Zamenhof – irodalmi és nyelvészeti képességeinek köszönhetően – hogy kipróbálja nyelvét, fordítani is kezdett. Többek között az Ótestamentumot, Hamletet, Andersen tündérmeséit, Molière, Goethe és Gogol darabjait.

Az első nemzetközi eszperantó találkozó (1905, Franciaország) után minden évben összegyűltek. 1912-ben saját eszperantó mozgalmat indított Krakkóban. A Fundamento de Esperanto c. munkájában (1905) lefekteti a nyelv alapvető szabályait, szerkesztésének és mondatképzésének alapjait.

Az eszperantó az európaiak számára viszonylag könnyen megtanulható, mivel szavainak gyökerei az európai nyelvekből indulnak. A szavak írása fonetikus: minden szót úgy ejtenek, ahogy írva van. Nyelvtana is egyszerű és szabályos: a főneveknek, igéknek és mellékneveknek megvan a maguk sajátos ragja.

A főneveknek nincs neme és -o-ra végződnek (pl. amiko=barát; amikoj=barátok; amikon=barátot; amikojn=barátokat); csak egy határozott névelő van, a la (la amiko=a barát), és nincs határozatlan. A melléknevek -a-val végzőnek (pl. bona amiko=jó barát), ragozáskor pedig a melléknév ragja megegyezik a főnév ragjával (pl. bonaj amikoj=jó barátok). Az igéknek minden igemódjának és igeidejének egy alakja van, nem változik a többesszámmal se. A toldalékok, ragok tárháza igen széles: ezeket a szavak szótövéhez illesztve lehet a mondanivalót árnyalni, és az összetett szavakat is használnak.

Az eszperantó valószínűleg a legsikeresebb mesterséges nemzetközi nyelv. Az eszperantót beszélők száma meghaladja a százezret. Az 1908-ban alapított Universala Esperanto-Asocio-nak 83 országban vannak tagjai (50 nemzeti eszperantó társaság működik) – 22 nemzetközi szakmai társaság használja a nyelvet, és évente megrendezik az eszperantó világtalálkozót.

 

Több mint 100 folyóirat jelentik meg ezen a nyelven, és mára több mint 30 ezer könyv jelent meg ezen az alig több mint egy évszázados mesterséges nyelven.

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s