kohlrabi

Egészségvédő növények – Karalábé

Közzétette:

 

 

Kohlrabi(Brassica rupestris convar. Gongyloides)

A karalábétermesztés régi keletű, A rómaiak idején a vastag torzsájú, ún. Pompei káposztát termesztették. Ez a karalábé elődjének tekinthető. Hazánkban szintén régen termesztjük.

Jelentősége

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss, és kisebb, mint az öklünk, Ha ezt a Purple turnipnagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az ízéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy centrifugázzuk ki a levét. A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az eloszlás aránya kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványi anyagot, valamint jelentős mennyiségű A- és B-vitamint.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de beltartalmi alkotói miatt gyógyhatású. Igazi gyógyításra használt készítményei alig vannak, de a fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében. kohlrabiGyógyhatásai közül ki kell emelni a benne található vitaminok és ásványi anyagok hatását. Ezek értékének növeléséhez hozzájárulnak az ugyancsak benne található enzimek is. Részt vesz a szervezet tavaszi nagytakarításában. Antibiotikum-tartalma segít a betegségek leküzdésében. A-vitamin tartalma jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára, kinyitja a légutakat. Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. Befolyásolja ezt jelentős kálium és kéntartalma is.

Gyógyhatású készítményei

Turnip with leavesA megmosott teljes növényt a gyökér eltávolítása után daraboljuk össze, és centrifugázzuk ki a levét. Keverhetjük a sárgarépa, petrezselyem levével. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, mert ezekben található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos. Naponta fogyasszunk el két karalábét.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (60—61. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s