Representation of Mohamed as a Turkish miniature made in 1595

Mohamed és az iszlám

Közzétette:

 

 

Mohamed fellépése korszakot alkotó esemény az arab vallás életében. Ami Mohamed előtt van, az tudatlanság (al-jahiliyyah). Amit ő tanít, az az igazság. Vallása, világvallás, melynek hívei négy világrészben százmillió számra vallják, hogy „nincs más Isten, csak Allah, akinek Mohamed a prófétája”.

 

The Kaaba shrine in Mecca in the 18th century

A mekkai Kába szentély a 18. században

 

Mohamed Kr. u. 570 körül született. Életének eseményeit a Koránból és a hagyományokból ismerjük; mindkét forrás idealizálja alakját és legendákat is mesél róla. Atyja, Abdallah nem érte meg fia születését, özvegy édesanyja Aminah Mekkában szülte Mohamedet, aki hat éves korában anyját is elvesztette. Nagybátyja Abu Talib házában nevelkedett s noha az előkelő koreis-törzs egy szegény ágából származott, mégis kecskepásztor, majd tevehajcsár lett belőle. Mint tevehajcsár nagy utakat tett. Szerencséjét azzal alapította meg, hogy 25 éves korában feleségül vette a gazdag, de nála majdnem 15 évvel idősebb Hadidzsát, akinek szolgálatában állott. Házassága egy csapásra jómódba juttatta. Viszonyai javultával tanult emberekkel érintkezett, művelődött. Tanítói közül Zaid ibn Amr neve maradt fenn. Magányt kereső, töprengő ember volt, gyakran voltak álmai és látomásai. 610 körül, tehát negyven éves korában tett rá elhatározó hatást, hogy egy ájuláshoz hasonló rohamban megjelent neki Gábriel arkangyal. Rohamai és látomásai ismétlődtek. Mohamed Prophet Muhammad during a sermonördögi megszállottságnak tulajdonította ezeket az aggasztó eseményeket. Egy időre elmaradtak a rohamok, majd egy újabb roham alkalmával az elsőtől hat hónapra Gábriel angyal azt a parancsot adja neki, hogy lépjen fel s óvja az embereket Allah haragjától, a pokol tüzétől s mindattól, ami ezt felidézheti. Gábriel tanította meg imádkozni is s mutatta meg neki, mikor és hogyan kell elvégezni az imádságokat. Rohamait felesége és környezete tartotta először isteni kinyilatkoztatásnak, hívei száma azonban nagyon lassan gyarapodott.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (270. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s