Pucará de Tilcara. Argentina

Argentína indián kultúrái

Közzétette:

 

 

Argentína őslakossága indián volt, de ezeket a népeket csaknem teljesen kiirtották, vagy a fehérekkel keveredtek. Ma már csak az ország északnyugati tájékán (rezervátumokban) s a Gran Chacóban élnek indiánok; ők részben még őrzik eredeti szokásaikat. A törzsekben élő őslakosság többsége halász, vadász és gyűjtögető életmódot folytatott, haszonnövényeket is termesztettek. Földművelésből csak az ősi perui magaskultúrák vonzáskörzetében éltek.

Patagóniában a legtöbb indián törzs abból élt, hogy guanakót és nandut vadászott. Miután a spanyolok behatoltak területükre, az indiók is kezdtek hátaslovat alkalmazni, s a vadon élő szarvasmarhák húsa is táplálékuk lett. A patagóniai indiánok ismerték a fazekasságot, de a szövés művészetét csak az araukánoktól tanulták meg, akik aztán költöztek le a nyugati felföldről a pampákra, hogy a spanyolok kiirtották az északi törzseket.

 

Native American cave paintings in the province of Santa Cruz

Meghökkentően modernek ezek az indián barlangfestmények Santa Cruz tartományban

Fejlettebb kultúrák Argentína északnyugati tájain virágoztak. Tucumán és Salta környékén éltek a Cilében is ismert atacameño és diaguita népek, akik művészi fafaragásokat, s rézből és bronzból mesteri módon megmunkált, leheletvékony díszlemezeket és korongokat, szertaPucará de Tilcarartásoknál használatos eszközöket készítettek. A diaguita kultúra az inkák alatt érte el csúcspontját. Ebből a korból származnak a Ruins of the Pucará de Tilcara. ArgentinaTilcarában látható ősi inka erődítmény romjai. Az indián hatás igen gyakran tetten érhető a spanyol gyarmati korszak egyházi építményein is, például San Salvador de Jujuy székesegyházának faragott szószékén.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (120—121. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s