Edward Jenner (Berkeley, Gloucestershire, May 17, 1749 - ibid., January 26, 1823) is an English surgeon who invented the smallpox vaccine.

Edward Jenner

Közzétette:

 

 

Jenner angol orvos volt, a himlő elleni védőoltások úttörője és az immunológia atyja.

Edward JennerEdward Jenner a gloucestershire-i Berkeley-ben született 1749. május 17-én, a helyi helytartó fiaként. 14 évesen egy helyi sebésznél tanult, majd 21 éves volt, amikor Londonba ment, ahol John Hunter – az egyik legnevesebb londoni sebész – tanítványa lett. Londonban képezték ki. 1772-ben visszatért Berkeley-be, és karrierje hátralévő részét orvosként szülővárosában töltötte.

1796-ban végezte el most híres kísérletét a nyolc éves James Phippsszel. Jenner egy tehénhimlős lány kezén lévő hólyagból származó váladékot  illesztett be, a fiú karján lévő bemetszésbe, azaz tehénhimlővel fertőzte meg a fiút, aki viszont sikeresen átesett a betegségen, és később a feketehimlővel megfertőzve, nem lett beteg. . Kipróbálta elméletét, amely a vidék folklórjából származott, miszerint a tehénhimlő enyhe betegségét elszenvedő tejeslányok soha nem kaptak himlőt, az időszak egyik Edward Jenner (Berkeley, Gloucestershire, May 17, 1749 - ibid., January 26, 1823) is an English surgeon who invented the smallpox vaccine.legnagyobb gyilkosát, különösen a gyermekek körében. Jenner később bebizonyította, hogy tehénhimlővel beoltva Phipps immunis a himlőre. 1797-ben beadott egy papírt a Királyi Társaságnak, amelyben leírta kísérletét, de azt mondták neki, hogy ötletei túl forradalmiak és további bizonyítékokra van szüksége. Jenner több más gyerekkel is kísérletet tett, köztük saját 11 hónapos fiával. 1798-ban végül közzétették az eredményeket, és Jenner kitalálta a vakcina szót. – A tehén latin neve vacca, innen ered a vakcinázás elnevezés. – A kifejezést Louis Pasteur használta először Jenner munkássága iránti tiszteletből. Eljárása – amelyet 1798-ban saját költségén tett közzé – új korszakot nyitott a fertőző betegségek elleni küzdelemben.

Jennert széles körben kinevették. A kritikusok, különösen a papság azt állították, hogy visszataszító és istentelen volt beteg állatból származó anyaggal inokulálni valakit. Egy 1802-es szatirikus rajzfilmben oltott emberek láthatták a tehén fejét. De az oltás nyilvánvaló előnyei és az általa nyújtott védelem megnyerték, és az oltás hamar elterjedt. Jenner híressé vált, és most ideje nagy részét vakcina fejlesztéseinek kutatásával és tanácsadásával töltötte. Jenner az orvostudomány számos más területén végzett kutatásokat, és szívesen foglalkozott a kövületek gyűjtésével és a kertészettel is. 1823. január 26-án hunyt el.

Forrás: BBC – Történelem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s