1944. június 6-a normandiai partraszállás napja

Közzétette:

 

 

Mindkét oldal számára „az lesz a leghosszabb nap” Erwin Rommel

A D-napot (az angol disembarkation=kiszállás, partraszállás rövidítéséből) követő három hónapban közel 2 millió szövetséges katonát sikerült partra tenni. A Franciaország felszabadítására irányuló hadműveletek során „mindössze” negyvenezer körülire becsülik az áldozatok számát, míg német oldalon több százezer halottal számolnak. Ezen a napon – ahogy Rommel „jósolta” – valóban a II. világháború egyik döntő jelentőségű csatája volt.

„Az Overlord hadművelet, a szövetségesek európai partraszállása pontosan 1944. június 6-án éjfél után tizenöt perccel kezdődött, annak a napnak első órájában, melyet ezentúl D-napként ismer majd a világ. Azokban a percekben az amerikai 101. és 82. légi szállítású hadosztály néhány különlegesen összeállogatott ejtőernyős katonája kiugrott a repülőgépéből Normandia fölött a holdfényes éjszakában.

Öt perccel később és nyolcvan kilométerrel arrább a brit 6. légi szállítású hadosztály egy kis csapata ereszkedett le. Ők voltak a jelzők, azok a katonák, akik azt a feladatot kapták, hogy fényekkel kitűzzék a leugrási övezeteket az őket hamarosan követő ejtőernyősök és vitorlázógépeken szállított gyalogság számára.

A szövetséges ejtőernyős egységek világosan megjelölték a normandiai hadszíntér szélső határait. Közöttük húzódott, végig a francia tengerparton, az öt inváziós partszakasz: a Utah, az Omaha, a Gold, a Juno és a Sword. A kora hajnali órákban, miközben az ejtőernyősök Normandia sötét sövényei között harcoltak, a legnagyobb hajóhad, melyet valaha látott a világ, gyülekezni kezdett e partok előtt: majdnem ötezer hajó szállított több mint kétszázezer katonát, tengerészt és a partvédelem katonáit.

D DayA támadás reggel fél 7-kor kezdődött, hatalmas légi- és haditengerészeti bombázás és tüzérségi össztűz előkészítése után, az invázió első hullámában néhány ezer katona gázolt ki a partra.”

forrás: Ryan, C.: A leghosszabb nap. Európa, 1999, 9-10.o.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s